Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουιζνίεκς, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, συναντήσεις με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, αλλά και με τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, με αντικείμενο τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Μουιζνίεκς θα συναντηθεί και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τεντε, καθώς και τον αρμόδιο εισαγγελέα για εγκλήματα μισαλλοδοξίας, Ν. Ορνεράκη, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι επαρκές το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων ρατσιστικής βίας. Επίσης, θα αναζητήσει ο επίτροπος και κατά πόσο ενεργοποιείται η Δικαιοσύνη για να παραπέμψει σε δίκη τους υπαίτιους ρατσιστικών συμπεριφορών.

Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, στο τραπέζι των συναντήσεων θα εξετασθεί η απαγόρευση καταβολής παραβόλου των 100 ευρώ για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, προκειμένου τα θύματα, που είναι κατά βάση μετανάστες, να μπορούν να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά και να ζητούν δικαστική προστασία χωρίς.