Η ιστορία του θρυλικού Zonar’s μας γυρνάει πίσω στον Αύγουστο του ιστορικού ’40, όταν ο Κάρολος Ζωναράς, ένας ομογενής από την Αμερική, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ζεστό καφέ-ζαχαροπλαστείο και εγκαινίασε για πρώτη φορά τη λειτουργία του, στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Βουκουρεστίου.
Μάλιστα, ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».
Με κομψό και πολυτελές περιβάλλον, αποτέλεσε το αστικό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Αθήνας –από το 1950-1968 βίωσε τις πιο ένδοξες στιγμές του–, ενώ το παρών στο χώρο του έδιναν αρκετά συχνά και εξέχουσες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, μεταξύ των οποίων οι Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Σοφία Λόρεν, Άντονι Κουίν, πολιτικοί όπως οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σοφοκλής Βενιζέλος, καθώς μεγάλοι επιχειρηματίες της εποχής.
Με το θάνατο του ιδιοκτήτη του, Κάρολου Ζωναρά, το 1968 το ιστορικό Zonar’s αρχίζει να βιώνει μια εποχή παρακμής. Παρόλο που παραμένει ανοιχτό έχει χάσει την αίγλη του για την οποία φημίζεται, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το αστικό στέκι που ήταν κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Μάλιστα, για κάποια χρόνια παρέμεινε και κλειστό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα του πρώην Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπου στεγάζεται το Zonar’s, από το 1994 είναι χαρακτηρισμένο «διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας» και «δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου».
Η αναβίωση της ιστορίας από τα αδέρφια Πανά
Η ιστορία στο προσφιλέστερο στέκι πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας αναβίωσε και πάλι πριν τέσσερα χρόνια περίπου –75 χρόνια μετά την δημιουργία του– όταν τα δύο αδέρφια Σπύρος και Χρύσανθος Πανάς (ιδιοκτήτες των Island, Salon De Bricolage κ.α.) ανέλαβαν να επαναλειτουργήσουν το ιστορικό Zonars, χωρίς την απόστροφο πλέον, με γνώμονα την εστίαση και την διασκέδαση, ως κομμάτια του πολιτισμού μας.
Μια καινούργια αστική γειτονιά άρχισε να δημιουργείται στην καρδιά της Αθήνας, ορίζοντας το Zonars ως το κοσμικό στέκι της πόλης. Η αίσθηση του παλιού Zonars αναβίωσε μέσα από την σύγχρονη ματιά του αρχιτεκτονικού γραφείου K-studio (Δημήτρης Καραμπατάκης και συνεργάτες) και την σκηνογραφική επιμέλεια του σπουδαίου Διονύση Φωτόπουλου με σεβασμό στην ιστορικότητα.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένας χώρος που θυμίζει, όπως τότε στην αρχή της λειτουργίας του, lobby ξενοδοχείου και λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ.
O πεζόδρομος της Βουκουρεστίου μετατρέπεται σε ένα καινούργιο προορισμό, μια καινούργια γειτονιά με Ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα για Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θα επιλέξουν να περιηγηθούν και να απολαύσουν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους στα εξωτερικά τραπέζια του Zonars.
Μια πρώτη επίσκεψη αρκεί για να μαγευτεί κανείς από την επιβλητικότητα του χώρου. Τις πρωινές ώρες μέσα από τις πλατιές τζαμαρίες διαχέεται το φως ανάμεσα από τα τραπέζια και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και το πρωινό τους εκεί που κάποτε σκίτσαρε ο Γιάννης Τσαρούχης με θέα τα νεοκλασικά κτήρια της Πανεπιστημίου και απολαμβάνοντας την ανανεωμένη αίγλη του ιστορικού σημείου και του πεζόδρομου της Βουκουρεστίου.
Όσο η ώρα περνάει οι κουρτίνες κλείνουν, το τζάκι ανάβει και ο φωτισμός που αναδύεται από τα φωτιστικά μεταμορφώνει το Zonars σε ένα κοσμοπολίτικο Lounge Bar Restaurant, με την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό να μετατρέπεται σε ιδανική για τα βράδια στην Αθήνα.
Επιπλέον επαναφέρεται η παλιά συνήθεια του after noon tea, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν υπό τους ήχους της live κλασσικής μουσικής, τα γλυκίσματα τους από τα περαστικά τρόλεϊ των σερβιτόρων που φορούν στολές ραμμένες από την εταιρεία Στρογγυλός, ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά καταστήματα ρούχων στην Αθήνα.
Η νέα εποχή και η αλλαγή ονόματος για το θρυλικό Zonars
Στις 23 Απριλίου γράφεται το τέλος μιας εποχής για το θρυλικό Zonars. Tο ιστορικό καφέ- ζαχαροπλαστείο- εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη, αλλάζει όνομα και γίνεται πλέον «Athénée». Η επιγραφή έχει κατέβει από την πρόσοψη του καταστήματος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ενώ το νέο όνομα έχει αντικαταστήσει πλέον το παλιό.
Μια ανακοίνωση στο Instagram αναφέρει: «Η ιστορία ξαναγράφεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου». Η νέα εποχή είναι εδώ και το Athénée είναι το νέο όνομα, τονίζεται ακόμη.