Σε έξαρση βρίσκεται ένα «παρακλάδι» του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται στην υποθαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Λήμνο, την περασμένη Τρίτη, «ξύπνησε» μέρος ενός από τα πιο επικίνδυνα ρήγματα του κόσμου, με ιστορικά ισχυρότατους σεισμούς, όπως οι δύο πολύνεκρες και καταστροφικές δονήσεις που έπληξαν την Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρά της, το 1999.
Πέντε ημέρες μετά το σεισμό, οι επιστήμονες προβληματίζονται. Θεωρούν ότι ο σεισμός στη Λήμνο αποδέσμευσε ποσότητες ενέργειας, αλλά η φύση της δόνησης εγείρει ερωτήματα.
Όπως γράφει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», ο προβληματισμός οφείλεται κυρίως στο μικρό πλήθος των μετασεισμών. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται επιφυλακτικός για το εάν επρόκειτο για κύριο σεισμό. Όπως παρατήρησε, ο αριθμός των μετασεισμών που ακολούθησαν το 5,9, δεν μειώθηκε με το χρόνο, όπως θα αναμενόταν. Ο ίδιος τονίζει ότι ένας κύριος σεισμός μπορεί να σημειωθεί ακόμη και αρκετούς μήνες μετά τους προσεισμούς.
Όλοι οι σεισμολόγοι πάντως εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη δόνηση και τις μικρότερες που ακολούθησαν, εκτονώθηκε ένα μεγάλο μέρος συσσωρευμένης ενέργειας, ενώ ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε θαλάσσια περιοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, έχει η εκτίμηση του σεισμολόγου και καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος μιλά για ενδείξεις που κάνουν τους επιστήμονες να αναμένουν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, μέχρι το 2022.