«Είναι ένα έντυπο που όταν το διαβάσει κανείς, σταματάει, σκέφτεται, προβληματίζεται, βάζει ερωτηματικά. Δεν είναι ένα έντυπο που το περιεχόμενο του χωνεύεται εύκολα, ξεχνιέται, περνά από πάνω. Είναι ένα περιοδικό που κατά τη γνώμη μας μπορεί να κινήσει τον προβληματισμό όχι μόνο των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, αλλά και κάθε νέου και νέας που δεν θέλει να συμβιβαστεί με ό,τι του σερβίρουν, που δεν θέλει να συμβιβαστεί κυριολεκτικά με το σύστημα. Που είναι αντισυστημικός και ασυμβίβαστος στην ουσία και όχι στα λόγια» είπε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εγκαινιάζοντας την έκθεση για την ιστορία του «Οδηγητή».

Το έντυπο που είναι όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, συμπληρώνει αύριο, 12 Ιανουαρίου, 1.000 φύλλα κυκλοφορίας. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης και τα 44 παράνομα φύλλα, που κυκλοφόρησαν στην περίοδο της δικτατορίας.

«Είναι μια νεανική εφημερίδα που πάει χέρι χέρι στους αγώνες, τα βάσανα, τα σκαμπανεβάσματα του νεολαιίστικου κινήματος, είναι μια έκδοση, ένα περιοδικό θα έλεγα, που συναγωνίζεται κυριολεκτικά τα διάφορα έντυπα που κυκλοφορούν όσον αφορά τη μορφή, την τεχνοτροπία, τη νεανική σφραγίδα. Είναι ασυναγώνιστο και συνδυάζει τη μορφή και το περιεχόμενο» συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα.

Ο «Οδηγητής» πρωτοκυκλοφόρησε στη διάρκεια της δικτατορίας, το πρώτο φύλλο βγήκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1968, λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της ΚΝΕ. Μετά τη δικτατορία ξεκίνησε να κυκλοφορεί ως εβδομαδιαία εφημερίδα, ενώ από το 1991 έως σήμερα κυκλοφορεί κάθε μήνα.

Η Έκθεση που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης) θα διαρκέσει ως τις 20 Ιανουαρίου και λειτουργεί καθημερινά, με οργανωμένες ξεναγήσεις από τις 10:00 έως τις 20:00 (εκτός Δευτέρας) και τις Κυριακές 10:00 – 14:00.