Γιορτινές «αποδράσεις» στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιήσουν και τα φετινά Χριστούγεννα χιλιάδες Θεσσαλονικείς, παρά την οικονομική κρίση, οι οποίοι πάντως συμβιβάζονται πλέον με πολύ λιγότερα, προκειμένου να μη χάσουν εντελώς την ευκαιρία για ένα σύντομο ταξίδι αναψυχής.
Συγκεκριμένα, πολλοί είναι αυτοί που στράφηκαν φέτος στις οδικές εκδρομές, αντί των αεροπορικών ταξιδιών, ενώ παράλληλα επέλεξαν ξενοδοχεία με λιγότερα «αστέρια» και περιόρισαν τον χρόνο διαμονής τους στον τόπο του προορισμού τους.
Επιπρόσθετα, αντί για τις στολισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης, σημαντικό ποσοστό των ταξιδιωτών των Χριστουγέννων «ψήφισε» και φέτος, για λόγους οικονομίας, τα χιονοδρομικά κέντρα γειτονικών χωρών, όπως το Μπάνσκο στη Βουλγαρία. Χιλιάδες είναι φυσικά αυτοί, που λόγω οικονομικής αδυναμίας, αναγκάστηκαν να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού.
Περίπου 3000 Θεσσαλονικείς αναμένεται να ταξιδέψουν οργανωμένα στις γιορτές
«Το 2003, 2004 και 2005 ταξίδευαν οργανωμένα στις γιορτές πάνω από 11.000 Θεσσαλονικείς, οδικώς ή αεροπορικώς, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Πέρυσι, στην περίοδο Χριστουγέννων -Φώτων, έφυγαν 5000 άτομα και φέτος, στη γιορτινή περίοδο, εκτιμούμε ότι αυτοί θα μειωθούν στις 3000. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών, ελπίζουμε ότι θα πάμε αρκετά καλά. Ο κόσμος πρέπει να επισκέπτεται τα τουριστικά γραφεία και να βλέπει προγράμματα, γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για φθηνά ταξίδια» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας -Θράκης Βύρων Θεολόγης.
Ο τουρισμός της κρίσης
Ερωτηθείς πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τις επιλογές των Θεσσαλονικέων, ο κ.Θεολόγης σημείωσε: «Όσοι είναι λάτρεις των ακριβών προορισμών για τα Χριστούγεννα, όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι, επιλέγουν να κατεβάσουν τ’ αστέρια των ξενοδοχείων όπου μένουν και να μειώσουν τις διανυκτερεύσεις. Λίγα χρόνια πριν, ακόμη και μέχρι πρόπερσι, που ήδη βιώναμε την κρίση, κλείναμε πακέτα έξι -επτά ημερών. Τώρα φτάσαμε στα τετραήμερα».
Μεγάλη αύξηση, της τάξης του 50%, έχει παρουσιάσει κι ο αριθμός των Θεσσαλονικέων, που έχουν στραφεί στις οδικές εκδρομές. «Άνθρωποι που λίγα χρόνια πριν δεν θα σκέφτονταν άλλο μέσο εκτός από το αεροπλάνο, ανακαλύπτουν τώρα ότι η οδική εκδρομή είναι μια πολύ καλή και ταυτόχρονα οικονομική απόδραση. Για Βουδαπέστη, για παράδειγμα, μια τριήμερη οδική εκδρομή στοιχίζει 169 ευρώ» σημείωσε ο κ. Θεολόγης.
Μπάνσκο vs… Παρισίων
Οι προορισμοί εξωτερικού με ζήτηση αυτή την περίοδο είναι, κατά τον ίδιο, οι πόλεις Πράγα, Παρίσι, Ρώμη, Βιέννη, Βουδαπέστη και Βερολίνο, που μπορεί μεν να έχουν χάσει πολλούς πελάτες μεταξύ των Θεσσαλονικέων και γενικότερα των Ελλήνων, λόγω υψηλών τιμών, αλλά διατηρούν αυξημένη δημοφιλία.
Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για το Μπάνσκο στη Βουλγαρία -κι όχι μόνο για τις γιορτές. «Στο διάστημα 14 -16 Δεκεμβρίου, υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν με λεωφορεία προς το Μπάνσκο περίπου 4500 φοιτητές από όλη την Ελλάδα, νέοι άνθρωποι που θέλουν να ”ξεφύγουν” φθηνά κι εκεί μπορούν να μείνουν δύο βράδια με 50 ευρώ» σημειώνει ο κ.Θεολόγης.
Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που εξακολουθούν να ταξιδεύουν, παρά την κρίση; «Είναι κυρίως νέοι και υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία. Από τους πιο ηλικιωμένους, πολλοί επιλέγουν πλέον να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ταξιδέψουν και γενικότερα να βγάλουν τα προς το ζην» καταλήγει.
Χαλκιδική: Γιορτές με μόνο τα μισά ξενοδοχεία ανοιχτά, αλλά και καλές τιμές
Τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν στη Χαλκιδική, με δελεαστικές τιμές, που ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο ημερησίως με πρωινό, έχουν όσοι ενδιαφέρονται να γιορτάσουν στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων για τα Χριστούγεννα δεν υπερβαίνει το 30%, έναντι 50% πέρυσι, βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων.
Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για την Πρωτοχρονιά, γεγονός που οφείλεται εν μέρει σε κάποια γκρουπ αλλοδαπών από τα Βαλκάνια, κυρίως Βούλγαρων, που επιθυμούν να υποδεχτούν το νέο έτος στη Χαλκιδική, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Αισθητά μειωμένος είναι ο εσωτερικός τουρισμός.
Οι τουρίστες που θα καταφθάσουν φέτος στη Χαλκιδική για τις γιορτές θα βρουν πολύ λιγότερα ξενοδοχεία ανοιχτά, ιδίως μεταξύ των μεγάλων μονάδων. «Μέχρι το 2010 τα καταλύματα που έμεναν ανοιχτά ήταν 40, ενώ φέτος διαμορφώνονται σε 20. Για παράδειγμα, δεν θα λειτουργούν φέτος το ”Sithonia Palace” του Πόρτο Καρράς, ούτε το ”Athena Palace”. Δυστυχώς δεν έμειναν ανοιχτές πολλές μεγάλες μονάδες, ενώ λειτουργούν αγροτουριστικά καταλύμματα, κυρίως στο τόξο Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Αρναίας και Ιερισσού» εξηγεί ο κ.Τάσιος.
Πιερία: Οι Έλληνες δεν είναι πια εδώ, αλλά οι Βαλκάνιοι σώζουν την παρτίδα
Ελάχιστες είναι οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα ξενοδοχεία της Πιερίας από Έλληνες ταξιδιώτες για τις γιορτές, παρά τις δελεαστικές τιμές. Ωστόσο, κάποιες μονάδες σταδιακά γεμίζουν για την περίοδο των εορτών, χάρη στις κρατήσεις από Βαλκάνιους τουρίστες, ιδίως Βούλγαρους.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υπολογίσιμες κρατήσεις από Έλληνες, ούτε μεμονωμένους ούτε μέσω τουριστικών πρακτορείων. Ωστόσο, ο αριθμός των Βούλγαρων, που έχουν κάνει κρατήσεις για την περίοδο των εορτών, υπολογίζεται ότι είναι αυξημένος κατά 25%-50%, σε σχέση με πέρυσι, και σε όσα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά οι πληρότητες είναι της τάξης του 50%» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα. Διευκρινίζει, δε, ότι και στην Πιερία λειτουργούν τον φετινό χειμώνα μόνο 40 ξενοδοχεία, σχεδόν τα μισά σε σχέση με πέρυσι.