Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στο νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Παρθεναγωγείου στο Γύθειο, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας, που αφορά τη δημιουργία ενός πολυχώρου.
Το έργο της αποκατάστασης είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Τουρισμού και με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.489.050 ευρώ.
Οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιού Παρθεναγωγείου και του περιβάλλοντος χώρου αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2013 και το κτίριο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας (ΚΠΕ) και θα στεγάζει μουσειακή έκθεση και χώρο εκδηλώσεων.
Η προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Μάνη θα αποτελεί τη βασική θεματική της μουσειακής έκθεσης που θα στεγαστεί και στόχος της έκθεσης αυτής, θα είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη τοπική ταυτότητα, να πληροφορήσει τους επισκέπτες για τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά της Μάνης, να τους προσανατολίσει στο πολιτιστικό – τουριστικό «τοπίο» της Ανατολικής Μάνης και να τους «εισάγει» στον τόπο και τους ανθρώπους του, διαμορφώνοντας μια πρώτη εντύπωση για την περιοχή.
Για τη συγκέντρωση των αντικειμένων της έκθεσης, ο δήμος Ανατολικής Μάνης ήδη έχει απευθύνει δημόσια ανοιχτή πρόσκληση στους κατοίκους και φίλους της περιοχής, προκειμένου η έκθεση να είναι αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας της τοπικής κοινωνίας.
Το κτίριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν στο κέντρο της πόλης, είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1896 ως σχολείο και έπαυσε να λειτουργεί τη δεκαετία του ’90.
Τέλος, το έργο πέραν της πολιτιστικής, κοινωνικής και τουριστικής του διάστασης, αναμένεται να λειτουργήσει και ως χώρος εκπαιδευτικής δράσης, με την «κινητοποίηση» των μαθητών και της νεολαίας γενικότερα, έχοντας ως στόχο αφενός μεν η σημερινή γενιά να γνωρίσει το παρελθόν της και αφετέρου να γίνει ένας από τους διαύλους επικοινωνίας της παρουσίας του ΚΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.