Για την καταπολέμηση του εκφοβισμού στα σχολεία μίλησαν εκπρόσωποι από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Βασικό θέμα αποτέλεσε η ανακοίνωση της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό υπό το συντονισμό του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Το Δίκτυο ξεκινά σε συνεργασία με 16 εξειδικευμένους οργανισμούς από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλύπτουν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και τις μεγαλύτερες ταυτόχρονα χώρες.
Στο παραπάνω εταιρικό σχήμα μετέχουν οι φορείς που είχαν ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εμπιστεύτηκαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» τη συντονιστική ευθύνη του έργου.
Η πρόταση αξιολογήθηκε ως 11η σε σύνολο 481 από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιοι είναι οι στόχοι
Η διαμόρφωση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η επέκτασή του δικτύου στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. με την ένταξη πλήθους σχετικών φορέων.
Το έργο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «DAPHNE III» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εκτός αυτού, ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό».
Η έρευνα υλοποιήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες ( Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία).
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές, από τους οποίους 4.999 μαθητές από 167 σχολεία της χώρας μας με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία ομάδας ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει και προωθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο καθώς η καθιέρωση της ημέρας αυτής αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς του στόχους.
Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δυστυχώς σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, η χώρα μας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Ενώνουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο. Αξίζει να σημειώσω ότι ευρωβουλευτές από 5 διαφορετικά κράτη και ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης συνυπογράψαμε ένα κείμενο με στόχο την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, μία πρωτοβουλία που υποστήριξε και προώθησε από την πλευρά του και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο.»
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τόνισε ότι «Η εμπειρία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη βοήθεια, ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, των δασκάλων, των γονέων και των ειδικών. Πρέπει να διδάξουμε από την αρχή στα παιδιά μας ότι η βία και ο εκφοβισμός, όποια μορφή και αν λάβουν, είναι απαράδεκτα. Ως ενήλικοι, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας έτσι ώστε να θέτουμε αμέσως τέλος σε παρόμοιες συμπεριφορές».
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Μας τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει “Το Χαμόγελο του Παιδιού” όχι μόνο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου αλλά και για την ανάδειξη ενός προσώπου της Ελλάδας που ξεπερνά τις συνθήκες της εκτεταμένης κρίσης».