Έντονα αντέδρασε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων.
Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει, με ανακοίνωσή της, ότι στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της, αύριο 4 Δεκεμβρίου, θα εισηγηθεί την προσφυγή της Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο Επικρατείας μαζί με την Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), εναντίον των ρυθμίσεων για τα κολέγια. Επίσης, θα ζητήσει «η κατάθεση της προσφυγής να γίνει από κοινού με εκπροσώπους και θεσμικά όργανα των ΑΕΙ, δηλαδή τη Σύνοδο Πρυτάνεων Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και τα Συμβούλια των Ιδρύματος των ΑΕΙ».
Η ΠΟΣΔΕΠ στην ίδια ανακοίνωση, επικρίνει το υπουργείο Παιδείας για «αυθαίρετες και άκρως αντισυνταγματικές ενέργειες στο θέμα της αναγνώρισης των διαφόρων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ουσιαστικά ως κερδοσκοπικά Ιδιωτικά Πανεπιστήμια».
Οι καθηγητές Πανεπιστημίου επίσης αναφέρονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία, όπως τονίζουν «η Πολιτεία προχωρεί σε πλήρη ανατροπή της δομής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα (Άρθρο 16) αλλά και τους Νόμους, που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Οι καθηγητές εκτιμούν ότι «δίπλα στο δημόσιο σύστημα τυπικής εκπαίδευσης, οικοδομείται ένα παράλληλο εμπορικό (κερδοσκοπικό) σύστημα μη τυπικής εκπαίδευσης, αυτό των 42 «Κολεγίων», που λειτουργεί με συμφωνίες δικαιόχρησης και δεν υπάγεται στον ίδιο ποιοτικό έλεγχο».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι καθηγητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας «να αποσύρει όλο το -αποικιακού τύπου και καθαρά αντισυνταγματικό- νομοθετικό πλαίσιο όπως ο νόμος 3696/2008 για τα Κολέγια, το άρθρο 9 του Νόμου 4076/2012 και οι πρόσφατες διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου καθώς και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ουσιαστικά επιτρέπουν την ίδρυση εμπορικών ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα».
Τέλος οι καθηγητές ενημερώνουν την ελληνική οικογένεια, που εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει τη μόρφωση των παιδιών της σε κάποιο κολέγιο, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εξετάζει με περίσκεψη όσα υπόσχονται».