Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο WIB Forum 2012 με θέμα «Women, Business & The Future of Work», που διοργάνωσε η Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης υπογράμμισε την ανάγκη του μετασχηματισμού της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε Γενική Γραμματεία Ίσων Ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από φύλλο, θρησκεία, φυλή, ηλικία, θεωρώντας ότι το θέμα της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει, ουσιαστικά, εδώ και καιρό λυθεί.
Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης εξήρε τη προσφορά εκείνων που υπηρέτησαν τη Γενική Γραμματεία Ισότητας μέχρι τώρα, τόνισε όμως ότι είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα και να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η κ. Θεανώ Λιακοπούλου, Partner της McKinsey & Company της Αθήνας και ηγετικό στέλεχος για θέματα που άπτονται πρωτοβουλιών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην περιοχή ΕΜΕΑ, παρουσίασε στοιχεία από πρόσφατες παγκόσμιες έρευνες, σχετικά με τη γυναίκα στον επιχειρηματικό κόσμο. Τα συμπεράσματα από την ομιλία της κ. Λιακοπούλου συνοψίζονται στα παρακάτω:
Επιχειρήσεις με μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στελεχών έχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα
Ηγετικά μοντέλα που εφαρμόζονται από γυναίκες έχουν συχνότερα θετική επίδραση σε: Team Leadership, Accountability, Work Environment and Values
Οι επιχειρήσεις που έχουν ως στρατηγική προτεραιότητα την εξισορρόπηση των φύλων έχουν διπλασιαστεί από το 2010. Αυτό όμως δέν συνεπάγεται και σε ουσιαστική αύξηση γυναικών σε ρόλους ηγεσίας σε επιχειρήσεις των Ευρωπαϊκών χώρων.
Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην κατάκτηση της κορυφής και τα κυριότερα είναι: η ισορροπία ευθυνών εργασίας και οικίας και το ότι τα εργασιακά μοντέλα απαιτούν διαθεσιμότητα και γεωγραφική μετακίνηση
O κ. Τίτος Σιμιτζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Alternative Research Solutions, τόνισε το γεγονός ότι όλα αλλάζουν, καθώς μπαίνουμε στην εποχή των knowledge workers και της μαθησιακής οικονομίας όπου θα μιλάμε για οριζόντιες καριέρες, με ασύγχρονα εργασιακά προγράμματα. Ενώ λοιπόν οι γυναίκες μέχρι σήμερα αγωνίζονταν πολύ περισσότερο από τους άνδρες ομολόγους τους να αναρριχηθούν την πυραμίδα της επαγγελματικής ιεραρχίας, τώρα που τα εργασιακά μοντέλα εργασίας μετασχηματίζονται σε συνεργατικά δίκτυα και projects, φαίνεται να γίνεται πιο προσβάσιμη για αυτές η επαγγελματική επιτυχία.
Σε πάνελ συζήτησης συμμετείχαν οι κυρίες: Μαρίκα Λάμπρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SingularLogic, Κατερίνα Τριβυζά, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Eurobank Business Services, Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ομίλου Καλλιμάνη, Μαρία Βλάχου, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Συνιδιοκτήτρια της Fereikos Helix, Έλενα Αθουσάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Carbon Positive. Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Κατερίνα Τσεμπερλίδου, Συγγραφέας, Blogger & Κειμενογράφος.
Η κ. Γεωργία Καρτσάνη, Πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business (WIB) δήλωσε: «Τα νέα εργασιακά μοντέλα που αναπτύσσονται στα επόμενα χρόνια και στυλ ηγεσίας που θα απαιτηθούν φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις εργασιακές ανάγκες και φύση της γυναίκας. Είναι καιρός λοιπόν να γυρίσουμε το καθρέπτη προς εμάς για να κοιτάξουμε το τι πρέπει εμείς οι ίδιες να αναπτύξουμε ως ικανότητες έτσι ώστε να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει και μας ανήκει».