«Δεν πάει άλλο!». Μπορεί ο στίχος να παραπέμπει σε παλιό τραγούδι του όμως, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο newsbeast.gr με αφορμή την παρουσίαση της νέας του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Αφετηρία», στην οποία μετέχουν και νέα παιδιά έπειτα από δική του απαίτηση, μιλάει πάντα μέσα από αυτά. Δεν γράφει με αφορμή την επικαιρότητα. «Είναι καλύτερο να προβλέπεις το μέλλον». Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, σε κάθε του παράσταση βρίσκεται στη σκηνή για να τραγουδήσει παλιές επιτυχίες του, πάντοτε διαχρονικές.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που διαδηλώνει για το μέλλον των νέων παιδιών, προβλέπει και τους υπόλοιπους που κάθονται στον καναπέ τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις, να βγουν στο δρόμο για να αγωνιστούν. «Δεν είναι δυνατόν να βλέπουν τις εξελίξεις από την τηλεόραση», λέει. Και αναφέρεται σε πολλά ακόμη εξίσου σημαντικά ζητήματα των καιρών.

– Μιλήστε μας για τη νέα σας δισκογραφική δουλειά. Σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες;
«Πράγματι, υπάρχει μία διαφορά. Η διαφορά είναι ότι νέα παιδιά έχουν γράψει τα επτά τραγούδια. Κι αυτό γιατί δώσαμε τους επτά στίχους του Οδυσσέα στο διαδίκτυο. Ξέρετε, επειδή έχω τραγουδήσει σχεδόν όλους τους Έλληνες δημιουργούς, ήθελα να δώσω την ευκαιρία και σε κάποια νέα παιδιά. Έτσι κι έγινε. Όμως, δεν περίμενα τόσο μεγάλη απήχηση. Περίμενα να ακούσω πενήντα εκτελέσεις. Αναγκαστήκαμε να ακούσουμε 950 εκτελέσεις. Πολλές νύχτες, πολλές ώρες γιατί έπρεπε να τις ακούσουμε ξανά. Δεν είναι μόνο να τα ακούσεις μια φορά. Είναι τόσα πολλά που μπερδεύεσαι, ξεχνάς, χάνεις την αισθητική σου, στην πορεία κουράζεσαι και πιθανόν να αδικείς κάποια.
Στη νέα μου δισκογραφική δουλειά υπάρχουν συνολικά δώδεκα τραγούδια. Από αυτά, τα επτά έχουν γράψει νέα παιδιά, άλλα τρία τραγούδια έχουν γράψει τα Κίτρινα Ποδήλατα, που έχουν κάνει και όλες τις ενορχηστρώσεις του δίσκου, έχω γράψει κι εγώ σε ένα μουσική και έχω βάλει σε επανεκτέλεση τις “Μέρες που Δικάζουν” του Οδυσσέα και του Κραουνάκη που είχα τραγουδήσει παλιά με την Χαρούλα Αλεξίου. Το ξαναβάλαμε τώρα λόγω επικαιρότητας των στίχων».

– Υπάρχουν τραγούδια των νέων παιδιών που ξεχωρίσατε;
«Έχω ακούσει πάρα πολλούς καλούς στίχους. Βέβαια, οι καλοί συνεχίζουν ακόμα. Ο Αγγελάκας για παράδειγμα γράφει αριστουργήματα και ο Μάλαμας και ο Θηβαίος και όλη η γενιά.
Από τα νέα παιδιά κυρίως ξεχωρίζω στίχους, που είναι πάρα πολλοί καλοί. Όμως, λυπάμαι που το λέω και επειδή προέρχομαι από τη σχολή των μελωδών του Λοίζου, του Θεοδωράκη κ.ά. μου λείπουν οι μελωδίες. Πιο πολύ τους ενδιαφέρει ο στίχος και ο ήχος και μου λείπουν πραγματικά οι μελωδίες».

– Δημιουργείτε σήμερα τραγούδια για την επικαιρότητα ή προτιμάτε να μιλάτε γι’ αυτήν μέσα από τις επιτυχίες του παρελθόντος;
«Ποτέ δεν γράφω για την επικαιρότητα. Και όταν αποφάσισα να συμπεριλάβω το συγκεκριμένο τραγούδι φέτος, ξέρετε, αυτό γράφτηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Και τότε ήταν διαφορετικές συνθήκες. Ήταν μέσα στην “ευμάρεια” τότε ο κόσμος αλλά τα τραγούδια πρέπει να προβλέπουν».

– Όπως δηλαδή κάνατε στο παρελθόν;
«Έτσι ακριβώς. Και ποιο από εκείνα που έχω τραγουδήσει, δεν είναι και σημερινό; Γι’ αυτό στις παραστάσεις τραγουδάω τέσσερις ώρες ανελλιπώς».

– Με αφορμή τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις ποιο μήνυμα στέλνετε στους κυβερνώντες.
«Το μήνυμα είναι: “Επιτέλους, δεν πάει άλλο. Μέχρι εδώ”. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Δηλαδή ότι γίνονται πορείες, γίνονται κινητοποιήσεις και εκείνοι για τους οποίους γίνονται οι πορείες, είναι στον καναπέ τους και παρακολουθούν τις πορείες από την τηλεόραση. Οι Ισπανοί είναι κάθε μέρα στο δρόμο. Τόσο πολύ δηλαδή θέλουμε να δούμε αυτά τα σήριαλ; Και τόσο μαζοχιστές είμαστε που θέλουμε να βλέπουμε το μέλλον μας να διαγράφεται από την τηλεόραση, χωρίς τη δική μας συμμετοχή; Αναφέρομαι τώρα στο “Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα”».

– Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας;
«Αυτοί δε θέλουν μήνυμα. Αυτοί θέλουν να γίνει μία επανάσταση να τους πάρεις σβάρνα, να τους πετάξεις στο ρέμα».

– Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
«Είμαι, όχι όμως από τη γενιά μου, από τα νέα παιδιά. Μιλώντας με την 16χρονη κόρη μου και με τους φίλους της, νιώθω ότι τα παιδιά αυτά θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Για το παρόν τους ευθυνόμαστε εμείς. Ας μην τους καταστρέψουμε και το μέλλον».

Οδυσσέας Ιωάννου: Όταν γράφεις, δε λες, θέλω να περάσω μηνύματα

Συνεργάζεται με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου από το 1994. Φέτος, με τη δισκογραφική δουλειά «Αφετηρία», ο Οδυσσέας Ιωάννου έχει γράψει όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, όπως λέει στο newsbeast.gr.
Παρότι στιχουργός, επιλέγει να μην περνάει μηνύματα μέσα από τη δουλειά του. Του αρέσει μόνο να εκφράζει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ειδικά σε πράγματα που είναι δευτερεύοντα αλλά για εκείνον έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι που φαίνεται να έχουν ταλέντο και όρεξη για δημιουργία αλλά πιστεύει ότι για να φτάσεις στο σημείο να είσαι σίγουρος γι’ αυτό, πρέπει να ακούσεις και άλλα πράγματα από εκείνους. Άλλωστε, όπως λέει έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με νέους ανθρώπους και αναφέρεται και στις νέες του συνεργασίες.

– Μιλήστε μας για τη νέα σας δουλειά με τίτλο «Αφετηρία»
«Είναι ο τρίτος ολοκληρωμένος δίσκος που κάνω με τον Βασίλη. Ξεκινήσαμε το 1999 έναν ολόκληρο δίσκο με τον Θάνο Μικρούτσικο, το 2010 με το “Παιχνίδι παίζεται” και τώρα με αυτή τη δουλειά, αν και συνεργαζόμαστε από το 1994 σε διάφορες δουλειές. Σκεφτήκαμε να κάνουμε έναν δίσκο μετά το «Παιχνίδι παίζεται» αλλά ο Βασίλης δεν ήθελε να γράψει τη μουσική πάλι. Προσπαθήσαμε να βρούμε μία λύση για το ποιος θα κάνει τις μελωδίες. Δεν συμφωνήσαμε στα ονόματα και έτσι έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ενός φίλου μας. Η ιδέα λοιπόν ήταν να ανεβούν οι στίχοι μου στο ίντερνετ και να μελοποιήσει όποιος θέλει ότι θέλει. Ελπίζαμε να βρούμε δύο ή τρία παιδιά που να έχουν ένα χάρισμα για να κάνουμε στο μέλλον κάτι παραπάνω μαζί τους. Είχαμε πάρα πολλές συμμετοχές, 950 για την ακρίβεια. Από άγρια ροκ, μέχρι ζεϊμπέκικο και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Κάποιος έστειλε μόνο τη φωνή του, κάποιος έστειλε ενορχηστρωμένο, πλήρως επαγγελματικό το τραγούδι. Πήραμε τα πάντα».

– Ξεχωρίσατε κάποια ταλέντα;
«Υπήρξαν παιδιά που είχαν μια φλόγα, ένα χάρισμα. Απλώς, δεν έχω ακούσει άλλη δουλειά τους. Έχω ακούσει μόνο αυτό που έκαναν για εμάς. Με κάποια παιδιά μπορεί να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, όταν ακούσουμε κάτι πέρα απ’ αυτό. Γιατί ένα τραγούδι καλό ή ένα τραγούδι κακό μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Το θέμα είναι πολλά καλά ούτως ώστε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί αργότερα.
Ο δίσκος λοιπόν προέκυψε μέσα από τη συνεργασία με τα επτά νέα παιδιά και τα υπόλοιπα που ξέρετε».

– Πώς βλέπετε ως στιχουργός την επικαιρότητα;
«Είμαι πολύ απαισιόδοξος άνθρωπος όσον αφορά το μέλλον. Αλλά θεωρώ ότι εκείνο που διαχωρίζει έναν αισιόδοξο από έναν απαισιόδοξο δεν είναι τι φαντάζεται για το μέλλον. Δεν είμαι χαρτορίχτρα. Είναι τι κάνεις στο παρόν σου. Άνθρωποι οι οποίοι στο παρόν τους δημιουργούν ανεξάρτητα αν εγώ πιστεύω ότι μπορεί να πάνε όλα χάλια, άμα είμαι δημιουργικός τώρα, αυτό είναι αισιόδοξο».

– Περνάτε μηνύματα μέσω των στίχων σας;
«Ο στίχος είναι μια συνισταμένη όσων αισθάνεσαι, όσων σκέφτεσαι και όσων παρατηρείς. Όλα αυτά που έχω γράψει, είναι αυτά που βλέπω γύρω μου. Δεν έχω καμία πρόθεση να περάσω κανένα μήνυμα. Αν δηλαδή κάποιος εισπράττει ένα μήνυμα, αυτό σου αποδίδεται εκ των υστέρων και δε χρεώνεται εκ των προτέρων. Δεν ξεκινάω δηλαδή λέγοντας θέλω να γράψω ένα μήνυμα. Ξεκινάω θέλοντας να γράψω κάποια συναισθήματα. Τι αισθάνομαι, τι νιώθω. Να υπογραμμίσω ίσως κάτι αθέατο. Ποτέ όμως όταν γράφεις ένα τραγούδι, δεν λες πάω να δώσω ένα μήνυμα. Εγώ δεν θέλω να δώσω κανένα μήνυμα. Εγώ θέλω να επικοινωνήσω με τον κόσμο, να εκφραστώ και αν ο άλλος διαβάσει και φωτογραφίσει με τον δικό του τρόπο κάποιο τραγούδι μου, καλώς το κάνει».

– Ετοιμάζετε κάποια άλλη δουλειά;
«Είναι αρκετά παραγωγική η χρονιά για μένα. Εκτός από τη δουλειά που έβγαλα τώρα με τον Βασίλη, πριν από τέσσερις μήνες είχαμε μία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ετοιμάζω τώρα κάτι που είναι αρκετά ιδιαίτερο με την έννοια ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου θα συνεργαστώ με μικρότερό μου σε ηλικία. Θα κάνουμε έναν δίσκο με τον Θέμη Καραμουρατίδη που γράφει τη μουσική στα τραγούδια της Νατάσας Μποφίλιου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πω, τραγουδιστές δηλαδή και άλλα. Είμαστε στη φάση που γράφουμε τα τραγούδια, προχωράμε πάρα πολύ καλά και κάποια στιγμή θα αποφασίσουμε ποιος θα τα πει».

Δείτε δύο βίντεο κλιπ από τα νέα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνστανίνου…