Οι πολίτες δεν επιβαρύνονται οικονομικά με την καθιέρωση του προγράμματος «Αριάδνη», που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πλαίσιο πάταξης τού φαινομένου των «μαϊμού» συντάξεων, θα εφαρμοστεί το σύστημα «Αριάδνη». Σύμφωνα με αυτό, η άδεια γάμου, όπως και η άδεια ταφής και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν – μέσω ηλεκτρονικού συστήματος – τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι συμβολαιογράφοι υπογραμμίζουν ότι, κλήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας να βοηθήσουν «σε μια πανεθνική εκστρατεία για να απαλειφθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας στις συντάξεις «μαϊμού», στις συντάξεις που εισπράττονται από μη δικαιούχους, σε συντάξεις χηρείας που εισπράττονται και μετά την τέλεση νέου γάμου και σε μια σειρά άλλων δυσλειτουργιών, που ταλανίζουν την εθνική οικονομία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που υπερβαίνουν σε κόστος το ποσό των 500.000.000 ευρώ ετησίως». Και πράγματι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, όπως αναφέρουν.
Διευκρινίζουν, πάντως, οι συμβολαιογράφοι ότι ο «πολίτης καλείται να αναπληρώσει την αδυναμία συλλογής των κρίσιμων πληροφοριών για την μεταβολή της προσωπικής και οικογενειακής του κατάστασης από τη δημόσια διοίκηση, πλην, όμως, ούτε επιβαρύνεται τελικά οικονομικά για τις πράξεις αυτές, αφού τα ποσά που καταβάλλει θα του επιστρέφονται απ’ τους Ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε θα αντιμετωπίζει πλέον από την 1.1.2013 την ανεπάρκεια των ασφαλιστικών φορέων για την κάλυψη των αναγκών τής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού με το σύστημα “Αριάδνη” θα ενισχυθεί η τρέχουσα ρευστότητα των ταμείων, κατά ποσό που υπερβαίνει τα 300.000.000 ευρώ».