Σύσσωμος ο βελγικός Τύπος αναφέρεται με εκτενή πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ενώ πλαισιώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις πορείες διαμαρτυρίας και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τον φλαμανδικό Τύπο, το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στους Έλληνες συνομιλητές της συνοψίζεται στην «αδήριτη» ανάγκη η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων να συνοδεύεται από δημοσιονομική πειθαρχία. Ως εκ τούτου, κοινή είναι η εκτίμηση του φλαμανδικού Τύπου ότι το ζήτημα της χορήγησης επιμήκυνσης στην υλοποίηση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος παραμένει, προς το παρόν, ανοιχτό.

Η «De Tijd» αφιερώνει το σημερινό κύριο θέμα της στην επίσκεψη Mέρκελ χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Η επίσκεψη-αστραπή της Μέρκελ προκαλεί αναστάτωση στην Ελλάδα». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το ρίσκο να βρεθεί στο «λάκκο των λεόντων», δηλαδή την Αθήνα.

Η «De Standaard» θεωρεί ότι είχε συμβολικό χαρακτήρα η χτεσινή επίσκεψη-αστραπή της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, σε ένα «εχθρικό», για την ίδια, περιβάλλον. Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι η εν λόγω επίσκεψη ήταν «υψηλού ρίσκου» καθώς, όπως υποστηρίζει, η παροχή στήριξης προς μια κυβέρνηση η οποία είναι επιφορτισμένη με ένα «σισύφειο έργο» ενώ η ελληνική κρίση παραμένει σοβούσα, «ενέχει πολλούς κινδύνους».

Τις χτεσινές διαδηλώσεις κατά της κ. Μέρκελ επιλέγει να προβάλει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η «De Morgen» χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Οι Έλληνες διαδηλώνουν εναντίον της Μέρκελ με σβάστικες». Το σχετικό δημοσίευμα συνοδεύεται και από μεγάλη έγχρωμη φωτογραφία από το συλλαλητήριο, στην οποία απεικονίζονται διαδηλωτές να καίνε μια σημαία με σβάστικα.

Όπως σημειώνεται, δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι Έλληνες κατέκλυζαν το κέντρο της Αθήνας και έκαιγαν γερμανικές σβάστικες, την ίδια ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος έλεγε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Επισημαίνεται ότι ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια και σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» δημοσιεύει κύριο άρθρο με τίτλο «Μέρκελ προς τους Έλληνες: σας καταλαβαίνω». Κάνοντας αναφορά στη φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου «η καρδιά μου ματώνει», ο αρθρογράφος σχολιάζει πως η κ. Mέρκελ θα έπρεπε να προσθέσει: «Αλλά το πορτοφόλι μου άδειασε».