Την ανάγκη να δοθεί η πρέπουσα σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ορυκτών πρώτων υλών, καθώς η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις εγχώριες δυνατότητές της, που θα της προσφέρουν σημαντική ανάπτυξη, επισημαίνει σε ψήφισμά του το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πρέπει να είναι ορθολογική και να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Η σημερινή οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά αν η Ελλάδα βασίσει την ανάπτυξή της και στην εξορυκτική βιομηχανία…σε κάθε περίπτωση οι εξορυκτικές δραστηριότητες πρέπει να είναι περιβαλλοντικά σύμφωνες με τη νομοθεσία που καθορίζεται από την ΕΕ» αναφέρεται στο ψήφισμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Γεωλογίας, Γρηγόρη Τσόκα, η Ελλάδα οφείλει να ανταποκριθεί στη νέα πολιτική της ΕΕ να στραφεί στην εκμετάλλευση του «ίδιου» ορυκτού πλούτου – εντός των δικών της συνόρων – αποφεύγοντας τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Κατά τον αναπληρωτή πρόεδρο του τμήματος, κοιτασματολόγο, Μιχαήλ Βαβελίδη, η χώρας μας διαθέτει πλούσιες ενεργειακές πρώτες ύλες (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, γεωθερμία), βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα, αλλά και μεταλλεύματα, πλούτος που μπορεί να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο της στην εξορυκτική βιομηχανία, αλλά και στην κατεργασία των υλών.
Τέλος, υποστηρίζεται στο ψήφισμα ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι γνώσεις σχετικά με τα κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών και να ενθαρρυνθεί αποτελεσματικότερα η σχέση ανάμεσα σε πανεπιστήμια, γεωλογικά ινστιτούτα και εξορυκτικές επιχειρήσεις.