Έκκληση για περιορισμό των απορριμμάτων, λόγω τεχνικού προβλήματος στο ΧΥΤΑ Φυλής, απευθύνει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Συνδέσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προς τους πολίτες και τους δήμους ενώ για το ζήτημα της αύξησης των εισφορών τους, επισημαίνει ότι είναι σε συνάρτηση με το κόστος διαχείρισης του Συνδέσμου, το οποίο αυξήθηκε το 2017 εξαιτίας αναγκαστικών υψηλών δαπανών για την διευθέτηση και εξόφληση παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων.
Αναφορικά με την έκκληση για περιορισμό των απορριμμάτων, όπως ενημέρωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, θα ισχύει «έως την Πέμπτη, οπότε και θα ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες σταθεροποίησης του εδάφους στον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων» από τα οχήματα μεταφοράς τους.
Το πρόβλημα, διευκρινίζει, παρουσιάστηκε μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή χθες το απόγευμα, καθιστώντας απαγορευτική την προσέλευση των απορριμματοφόρων στο ΧΥΤΑ, «για λόγους ασφαλείας». Κατά τη διάρκεια των εργασιών (σήμερα και αύριο) τα απορρίμματα θα εναποτίθενται στο ΕΜΑΚ το οποίο όμως διαθέτει περιορισμένη χωρητικότητα.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών των δήμων προς τον Σύνδεσμο η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι το ποσό αυτό καθορίζεται από το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ (υπολογίζεται με την ΚΥΑ 2527/2009), σε συνδυασμό με το σύνολο των προς χρέωση απορριμμάτων των δήμων που έχουν εισέλθει στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ κατά το έτος 2017. Υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση ο Σύνδεσμος δεν θα επέβαλε «χαράτσι σε βάρος των πολιτών, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός», γιατί «δεν έχει ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και την αρμοδιότητα αυτή».
Η κ. Μπιζά τονίζει επίσης, ότι το κόστος διαχείρισης το 2017 ανήλθε στα 84.907.305 ευρώ, ενώ το σύνολο των απορριμμάτων που χρεώθηκαν, σε 1.734.511 τόνους – τιμές από τις οποίες προέκυψε και η οριστική τιμή των εισφορών σε 48,95 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, έναντι των 43,78 ευρώ ανά τόνο που είχε οριστεί το 2016. Η διαφορά αυτή «οφείλεται στην αύξηση του κόστους διαχείρισης του Συνδέσμου λόγω των υψηλών δαπανών που αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε για να διευθετήσουμε συσσωρευμένες οικονομικές εκκρεμότητες και άλλα προβλήματα παλαιότερων ετών».
Ενδεικτικά αναφέρει τα παρακάτω ποσά τα οποία διατέθηκαν ως εξής:
- 2.5000.000 ευρώ για πληρωμή τόκων υπερημερίας, επειδή ο ΕΔΣΝΑ όφειλε μεγάλα ποσά από καθυστερημένες πληρωμές των ετών 2009-2014 σχετικά με τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα.
- 2.000.000 ευρώ για συντήρηση οχημάτων-μηχανημάτων τα οποία είχαν τεθεί σε αχρηστία και η διοίκηση προχώρησε σε συμβάσεις συντήρησής τους, προκειμένου ο ΕΔΣΝΑ να μπορεί να λειτουργεί με δικό του αξιόμαχο εξοπλισμό.
- 532.000 ευρώ για αμοιβές προσωπικού που προσλήφθηκε με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΔΝΑ.
- 2.000.000 ευρώ για υποστηρικτικές εργασίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, κατά το διάστημα που δεν εργάζονταν τα μηχανήματα του Συνδέσμου.
- 500.000 ευρώ για προσαυξήσεις τελών κυκλοφορίας, που προκλήθηκαν επειδή η ΔΟΥ χρέωσε τα αυτοκίνητα του ΕΔΣΝΑ με τέλη κυκλοφορίας τα οποία δεν χρεώνονταν τα προηγούμενα έτη (όπως τα απορριμματοφόρα των δήμων).
Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, δεν παραλείπει να υπενθυμίζει «το σημαντικό οικονομικό – εκτός από το περιβαλλοντικό – όφελος, που αποκομίζουν οι δήμοι» με την ανάκτηση και ανακύκλωση που εφαρμόζουν χάρη στο νέο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Μόνο από τα προδιαλεγμένα που εναποτέθηκαν στο ΕΜΑ», αναφέρει, «οι δήμοι που συμμετείχαν εξοικονόμησαν 405.941 ευρώ το 2016 (9.270 τόνοι Χ 43,79 ευρώ) και 1.397.726 ευρώ το 2017 (28.554 τόνοι Χ 48,95 ευρώ)».
Παράλληλα και αναφορικά με τα λεχθέντα στο πρόσφατο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ περί χρηστής οικονομικής διαχείρισης, ο Σύνδεσμος διαψεύδει την τοποθέτηση ότι «μετά την οικονομική εξυγίανση του φορέα κατά την προηγούμενη θητεία του Γ. Σγουρού, ο ΕΔΣΝΑ από χρέη 60 και άνω εκ. ευρώ, έχει πλεόνασμα άνω των 40 εκ. ευρώ».
Βάσει αναλυτικών στοιχείων που κοινοποιεί, φαίνεται ότι το ταμείο στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, είχε υπόλοιπο 35.275.635,3 ευρώ, με τις τιμολογηθείσες υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τους πίνακες και τα στοιχεία που παραθέτει για την εξέλιξη του τέλους ταφής από το 2012 έως σήμερα, αλλά και το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε από τους δήμους το αντίστοιχο διάστημα, προκύπτει ότι η εισπραξιμότητα των απαιτήσεών του ΕΔΣΝΑ ξεπέρασε το 95%, ενώ οι απαιτήσεις, μόνο από τις προσφερθείσες υπηρεσίες του αποτεφρωτήρα, πλησίαζαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Διαφαίνεται επίσης, ότι μετά από προσεκτικούς χειρισμούς (ενοικίαση και συστηματική είσπραξη οφειλών) ο ΕΔΣΝΑ έχει έσοδα 1.260.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι απαιτήσεις μειώθηκαν στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.