Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Ζανιά, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αντ. Ρουπακιώτη, με θέμα «την επιχειρούμενη αντικατάσταση του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων επί των γραμματίων προείσπραξης, οι οποίες υπολογίζονται μέχρι σήμερα ως ποσοστό επί των «νόμιμων αμοιβών», απέστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος.
 
Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος στην επιστολή του αναφέρεται στην «προετοιμασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με αντικείμενο την αντικατάσταση των προκαταβολών προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται ως ποσοστό επί των «νόμιμων αμοιβών», με εκ των προτέρων προκαθορισμένες κρατήσεις, ανεξάρτητα από την ονομαστική αξία των γραμματίων προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει τις διαφωνίες που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη για το θέμα αυτό η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και υπογραμμίζει πως η σχετική νομοθετική πρόβλεψη (διάταξη του άρθρου 96 παράγρ. 2 του ν.δ. 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων) «κάνει λόγο για δυνητική ευχέρεια της εκτελεστικής εξουσίας να κινήσει τη σχετική νομοπαραγωγική διαδικασία έκδοσης του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος και όχι φυσικά για υποχρέωσή της». Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, «δεν δικαιολογεί την παρατηρούμενη ανεξήγητη σπουδή να προωθηθεί η εν λόγω αλλαγή στο τέλος μάλιστα του βίου μιας Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (δίχως η σχετική πρωτοβουλία να συμβαδίζει με τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της σύνθεσης αυτής) και μόλις λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών».

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρει στην επιστολή του προς τους κ. Ζανιά και Ρουπακιώτη πως η γνώμη της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας «ουδόλως ελήφθη υπόψη κατά τη διαμόρφωση του περιεχομένου του υπό επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος, όπως σχετικά ο νόμος επιτάσσει».

Παράλληλα, επισημαίνει πως από τη διατύπωση του εγγράφου που απέστειλε στο ΔΣΑ το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «διαπιστώνεται πως πρόκειται για προειλημμένη απόφαση που λαμβάνεται κατ’ αποκλεισμό της άποψης του Δικηγορικού Σώματος και του νομοθετικά προβλεπόμενου δικαιώματός του να συνδιαμορφώσει και το περιεχόμενο της υπό μεταρρύθμιση σχετικής διάταξης».

Καταλήγοντας, κάνει λόγο για μία ακόμη «απαράδεκτη παρέμβαση της τρόικας» και καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να απέχουν από την προώθηση διατάξεων που πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διαπιστώνει εκ νέου μία απαράδεκτη παρέμβαση της τρόικας διά των εγχώριων πλέον συνεργατών της στην οργάνωση και τη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και σας καλεί, όπως επίσης και κάθε άλλο αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, να απόσχετε από την προώθηση διατάξεων που έχουν την ως άνω στόχευση, καταδικάζοντας έμπρακτα πρακτικές οι οποίες πλήττουν το κύρος της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και επιδιώκουν να θέσουν στο περιθώριο –παρά το νόμο– τις τεκμηριωμένες ενστάσεις του Δικηγορικού Σώματος».