Ως εργολάβοι θα αντιμετωπίζονται στο εξής οι συμβασιούχοι του δήμου Θεσσαλονίκης αφού με βάση εγκύκλιο που εστάλη πριν από λίγες μέρες στους δήμους τούς ζητούνται εγγυητικές τραπεζικές επιστολές προκειμένου να πάρουν το μισθό τους
Η εγκύκλιος αφορά 604 άτομα που απασχολούνται με αυτό το εργασιακό καθεστώς στο δήμο Θεσσαλονίκης (331 εποχικοί, 129 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – τετράωρα – και 144 με συμβάσεις έργου). Πανελλαδικά, εκτιμάται ότι το θέμα που προέκυψε αφορά περίπου 5.000 άτομα.
«Θεωρώ ότι πρόκειται για κακή ερμηνεία του νόμου από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για μια στοχευμένη ερμηνεία, με τελικό σκοπό την εξόντωσή μας, την απόλυσή μας», τονίζει στον «Αγγελιοφόρο» η πρόεδρος των συμβασιούχων έργου του δήμου Θεσσαλονίκης Αλεξία Μαργαρίτη.
Όπως εξηγεί, με την εγκύκλιο αυτή, ο συμβασιούχος έργου θα πρέπει να καταθέσει σε τράπεζα, υπέρ του δήμου όπου εργάζεται, τις μεικτές αποδοχές του προκειμένου αργότερα να του καταβληθούν οι καθαρές αποδοχές του.
«Με άλλα λόγια, το Γενικό Λογιστήριο ζητά από εμάς, τους συμβασιούχους έργου, να πληρώνουμε το μισθό μας. Μα, αν είχαμε αυτά τα χρήματα, τότε γιατί να εργαστούμε;», αναρωτιέται η κ. Μαργαρίτη. Σε περίπτωση άλλωστε που δεν προσκομίζεται η ανωτέρω εγγυητική επιστολή, η πρωτόδικη δικαστική απόφαση δεν εκτελείται και κατά συνέπεια δε θα είναι δυνατή η πληρωμή της σχετικής δαπάνης.
Η εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο αυτή γνωστοποιούνται προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι νέες διατάξεις του ν. 4072/12 που, με στόχο τη διαφύλαξη των οικονομικών του κράτους, περιορίζει ασφυκτικά την εκτέλεση πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, ασφαλιστικών μέτρων, προσωρινών διαταγών κ.λπ.
Όποιος κερδίζει τέτοια απόφαση για να πληρωθεί πρέπει να φέρει ισόποση τραπεζική εγγυητική επιστολή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το Δημόσιο ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε, εφόσον κερδίσει την επόμενη ή την τελική δίκη, κάτι που μπορεί να γίνει μετά από χρόνια. Οι συμβασιούχοι θα κάνουν παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία, ενώ ανάλογες κινήσεις κάνουν και οι δήμοι.
«Καλούμε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να αφυπνιστεί, να δραστηριοποιηθεί άμεσα, να περάσει από τις συσκέψεις στις πράξεις για την επίλυση του θέματος, να ασκήσει έντονες πιέσεις στο υπουργείο και να μην αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Ας πρυτανεύσει η λογική της αδικίας» τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.