Οι «πιάτσες» θανάτου δεν έχουν φύγει από το κέντρο της Αθήνας. Καθημερινά, χρήστες ναρκωτικών ουσιών αναζητούν τη δόση τους στα στενά δρομάκια του κέντρου της πρωτεύουσας. Ελάχιστοι συχνάζουν στην Πειραιώς, τη Γερανίου και τη Μενάνδρου μετά τις εφόδους της Αστυνομίας και τις επιχειρήσεις – σκούπα της ΕΛ.ΑΣ.
Οι τοξικομανείς εμφανίζονται κυρίως όταν πέφτει ο ήλιος σε δρόμους όπως η Ξούθου, η Σωκράτους, η Ζήνωνος και περιμένουν να βρουν τους παράνομους μετανάστες από τη Σομαλία και αλλού για να πάρουν τη δόση τους.
«Τα βράδια παρά το γεγονός ότι το πρωί είναι αρκετά καλύτερη η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας κινδυνεύουμε ακόμη να βγούμε από τα σπίτια μας», αναφέρει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της επιτροπής κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, Σπύρος Γιαννάτος.
Και συνεχίζει: «Η εικόνα της πόλης είναι πολύ καλύτερη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνει έτσι όπως είναι σήμερα. Πρέπει να σταματήσουμε να κλειδαμπαρωνόμαστε στα σπίτια μας επειδή έξω αλωνίζουν ελεύθεροι αλλοδαποί εγκληματίες. Πηγαίνετε προς την Ομόνοια να δείτε ότι ακόμη γίνεται χρήση και πώληση ναρκωτικών ουσιών».
Κάτι που επιβεβαιώνεται πολύ εύκολα, όταν αρχίζεις να μιλάς με τους καταστηματάρχες που κρατούν ακόμη τα μαγαζιά τους στο κέντρο και δεν τα κλείνουν. «Ελάτε το βράδυ και θα δείτε. Το θέμα δεν είναι να διώχνεις ένα πρόβλημα και να το μεταφέρεις αλλού. Το θέμα είναι να καταφέρεις να το εξαλείψεις από τη ρίζα του. Κι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», λένε οι περισσότεροι από αυτούς.
Για το ζήτημα των ναρκωτικών πάντως, πληροφορίες που έρχονται από το δήμο Αθηναίων, αναφέρουν ότι ο αριθμός των χρηστών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Και μπορεί η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία να αποσυμφόρησε τα στέκια που έβρισκε κανείς ναρκωτικά αλλά αυτό από μόνο του δεν θα φέρει λύση».
Κι αυτό που σκέφτονται στο δήμο Αθηναίων, όπως αναφέρουν στο newsbeast.gr, είναι να βρουν τρόπους να λύσουν το πρόβλημα που δημιουργείται από τις μεγάλες λίστες αναμονής και την έλλειψη κοινωνικής στήριξης των χρηστών προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα.
Γι’ αυτό σκέφτονται να δημιουργήσουν τα κέντρα προένταξης που ουσιαστικά είναι μονάδες που θα λειτουργούν ως προθάλαμος κοινότητας ούτως ώστε να απομακρυνθούν οι χρήστες από τα πεζοδρόμια.
«Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε θα υπάρξει κάποια λύση απεξάρτησης όμως αυτό θα φανεί οριστικά στην πράξη γι’ αυτό τώρα σκεφτόμαστε πολλά ενδεχόμενα με επικρατέστερο αυτό των κέντρων προένταξης», καταλήγουν οι πληροφορίες από το δήμο Αθηναίων.