Από μία… κλωστή κρέμεται η λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κρατήσουν τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια ανοιχτά, ώστε να μη διακοπεί η εκπαίδευση των φοιτητών.
Ακόμη και η φοιτητική μέριμνα βρίσκεται σε τροχιά… περικοπών εν μέσω κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης μειώνεται κατά 50% ο αριθμός των σιτιζόμενων φοιτητών, ενώ απλήρωτοι παραμένουν προμηθευτές του ιδρύματος για υποχρεώσεις του 2011. Ήδη, οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου προειδοποιώντας για λουκέτο μετά το Πάσχα.
Αγώνας… επιβίωσης και στο ΑΠΘ
Σε εναλλακτικές πηγές εσόδων κατέφυγε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επιχειρώντας να προσαρμοστεί στις νέες δύσκολες συνθήκες.
Μέσα από τις υπηρεσίες κέιτερινγκ που παρέχει η Φοιτητική Λέσχη στις επιστημονικές εκδηλώσεις, την ίδρυση του εκδοτικού οίκου, το νέο σύστημα διαχείρισης των κυλικείων, τα φωτοβολταϊκά και άλλες δράσεις επιχειρείται η άρση του οικονομικού αδιεξόδου.
Από το πρόγραμμα δραστικού περιορισμού των δαπανών, όπως αναφέρει ο Αγγελιοφόρος, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση 25%.
Μετά τη δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, το ΑΠΘ λειτουργεί με τα μισά χρήματα. «Αν συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμαστε με βάση τα περσινά δωδεκατημόρια, το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί. Εάν υλοποιηθεί ο εκβιασμός της κ. Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργού Παιδείας) ότι θα κοπεί η δημόσια χρηματοδότηση, εφόσον δε γίνουν εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης μέχρι τον Ιούνιο, τότε το ΑΠΘ, όπως και τα άλλα ελληνικά πανεπιστήμια, προφανώς θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.