Σε «κλειδί» για τη μεγέθυνση των τουριστικών μεγεθών της Ελλάδας αναδεικνύεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απλοποίηση της έκδοσης visa, όπως τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΟΤ, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων παρουσίας του στα ελληνικά τουριστικά δρώμενα, παρουσία μελών της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος στάθηκε στη συνθήκη Σέγκεν, η οποία όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δεν ευνοεί την ομαλή μετακίνηση των τουριστών από τις χώρες εκτός συνθήκης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι το ΥΠΠΟΤ δρομολογεί πρωτοβουλίες για την αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων.

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέτωπο του εκσυγχρονισμού της έκδοσης visa.

Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, θα πρέπει να υποδέχεται με καλύτερο τρόπο τους εισερχόμενους τουρίστες από τις χώρες εκτός συνθήκης Σέγκεν. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν υποψήφιοι εγκληματίες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι από τα 16,5 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται, μόλις 700 τουρίστες διαμένουν στην Ελλάδα παράνομα. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίον η συνθήκη Σέγκεν αντιμετωπίζει το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανορθολογισμός της διαδικασίας έκδοσης των visa τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο τουρίστας να περιμένει 3 και 4 ημέρες για την έκδοσή της όταν αυτός πλέον αποφασίζει για το ταξίδι του την τελευταία στιγμή.