Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής και των άρθρων, το νομοσχέδιο για την «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις».
Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέθεσε στη Βουλή σειρά τροποποιήσεων.
Ανάμεσα στις τροποποιήσεις αυτές, έχει περιληφθεί και διάταξη για το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, η οποία ορίζει ότι «μέτοχοι που αποτάσσονται από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, μετά από τελεσίδικη απόφαση του αρμόδιου Ανακριτικού Συμβουλίου για οικονομικά αδικήματα, στερούνται δικαιώματος παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, καθώς και της επιστροφής των εισφορών τους από το Ταμείο».
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και διάταξη που ορίζει ότι το εφάπαξ βοήθημα είναι απαιτητό μετά την έξοδο του δικαιούχου από τις τάξεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για όσους εξέρχονται αυτεπαγγέλτως και για όσους εξέρχονται από τις τάξεις του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής κατόπιν αίτησης τους, με την παρέλευση 25 ετών από την ημερομηνία έναρξης της μετοχικής τους σχέσης με το Ταμείο.
Προβλέπεται επίσης ότι το εφάπαξ βοήθημα, είναι καταβλητέο εντός εξαμήνου από της υποβολής των προβλεπομένων δικαιολογητικών από το δικαιούχο. Κατ΄εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση της ανωτέρω προθεσμίας, μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου δεν επαρκούν για την καταβολή του βοηθήματος εντός αυτής.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατέθεσε και διάταξη αρμοδιότητας του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, σύμφωνα με την οποία «η καταβολή των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από 1 Ιανουαρίου 2009 μέχρι 31 Μαρτίου 2012, πραγματοποιείται σε βάρος του λογαριασμού του Δημοσίου Νο 200 “ΕΔ Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών”, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς προηγούμενη πίστωση του ως άνω λογαριασμού του Δημοσίου από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Το συνολικό ποσό της οφειλής του ΜΤΣ προς το Ελληνικό Δημόσιο από την ανωτέρω αιτία κατά την 31 Μαρτίου 2012, θα εξοφληθεί τμηματικά εντός 15 ετών, αρχής γενομένης από το έτος 2013, με παρακράτηση των ετήσιων ποσών από τις μηνιαίες υπέρ Μετοχικού Ταμείου εισφορές επί τις μισθοδοσίας των εν ενεργεία υπαλλήλων ως εξής:
– Κατά τα έτη 2013 έως 2015 ποσό 5 εκατομμύρια ετησίως,
– Κατά τα έτη 2016 έως 2020 ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως,
– Κατά τα έτη 2021 έως 2025 ποσό 17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως,
– Κατά τα έτη 2026 και 2027 το 1/2 του εναπομείναντος ποσού ετησίως.
Η παρακράτηση των ετήσιων ποσών γίνεται εντός του δεύτερου εξαμήνου κάθε έτους.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης για το ΜΤΣ, επιχειρείται η διευκόλυνση του Ταμείου το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, για τη συνέχιση της καταβολής των μερισμάτων στους δικαιούχους του και η τμηματική εξόφληση του συνολικού ποσού της συσσωρευμένης οφειλής αυτού προς το Δημόσιο, σε βάθος 15ετίας, αν και η τμηματική καταβολή του ενέχει στοιχεία μικρής καθυστέρησης, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Εξάλλου, με άλλη διάταξη επισπεύδεται η εφαρμογή των άρθρων 111 και 112 του Ν. 4055/2012 για τη δίκαιη δίκη, από 12 Μαρτίου 2012.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται με τον τρόπο αυτό και η απρόσκοπτη και συνεχόμενη άσκηση των ασκούμενων δικηγόρων στα δικαστήρια.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και οι τροπολογίες για το Ερρίκος Ντυνάν και για τη συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη NAMSA.