Τα σκουπίδια πνίγουν τον Δήμο Γυθείου. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα αλλά η πολιτεία έχει αφήσει στην τύχη της μια πόλη ολόκληρη και δεκάδες χωριά που πνίγονται στα σκουπίδια αλλά και τα ποντίκια, τις κατσαρίδες και την αφόρητη δυσοσμία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε στο Δήμαρχο Γυθείου, το Γραφείο Υγειονομικού Ελέγχου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου -Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δ/ση Ν. Λακωνίας- αλλά και το αστυνομικό τμήμα Γυθείου: «η κατάσταση συνιστά σοβαρό και άμεσο κίνδυνο σε βάρος της δημόσιας υγείας, δεδομένης της ύπαρξης παθογόνων μικροοργανισμών στα απορρίμματα, οι οποίοι μπορούν να μεταδοθούν μέσω των παρασιτικών οργανισμών και των αδέσποτων ζώων, της σκόνης του αέρα ή μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής με διερχόμενα άτομα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Οι εισαγγελικές αρχές αν και έχουν λάβει δεκάδες καταγγελίες και δεκάδες εκθέσεις της διεύθυνσης υγείας του νομού δηλώνουν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας αγνοούν το θέμα , οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το γνωρίζουν αλλά σηκώνουν ψηλά τα χέρια, το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει τίποτα, το Περιβάλλοντος επίσης όπως και το Υποδομών.

Ο Δήμος Γυθείου μη έχοντας άλλη λύση μεταφέρει τόνους σκουπιδιών από την μια άκρη στην άλλη της πόλης γεγονός που πλέον ξεφεύγει από τα όρια του τραγικού και γίνεται γελοίο.

Η τουριστική κίνηση μιας πανέμορφης πόλης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ο διοικητής του στρατοπέδου Αθανάσιος Σαπουντζής που βρίσκεται στην πόλη αποστέλλει επείγουσες αναφορές επισημαίνοντας ότι τα σκουπίδια που ρίχνονται και φυσικά παραμένουν δίπλα στο στρατόπεδο είναι πηγή μολύνσεων για τους διαβιούντες στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.

Στο έγγραφό που απέστειλε στη Νομαρχία Λακωνίας και το Δήμο Γυθείου επισημαίνει ότι:«το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) θέλει να τονίσει ότι η ανεξέλεγκτη συσσώρευση επί μακρόν πάσης φύσεως οικιακών απορριμμάτων και ειδών συσκευασίας, επιβαρύνει τόσο αισθητικά όσο και ουσιαστικά το περιβάλλον με κίνδυνο τη δημιουργία συνθηκών μόλυνσης σε βάρος της υγείας των διαβιούντων πλησίον του χώρου απόθεσης, πολιτών αλλά και στρατιωτικών του στρατοπέδου».

Το παράδοξο είναι ότι παρά τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, η κρατική μηχανή δεν έχει τεθεί σε λειτουργία φέρνοντας σε απόγνωση τους κατοίκους.

Για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση (τα έγγραφα δημοσιεύονται παρακάτω).

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν τα έγγραφα, είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ένα σωρό καταγγελίες τόσο προς την αστυνομία, την εισαγγελία αλλά και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, το κράτος κωφεύει ή καλύτερα εθελοτυφλεί.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στις εξόδους της πόλης όπου συγκεντρώνονται τα σκουπίδια -όχι μόνο από το Γύθειο αλλά και από τα γύρω χωριά- είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους κατοίκους ενώ παράλληλα ο χώρος δίπλα από το Δημοτικό Στάδιο Γυθείου και έναντι της λέσχης Αξιωματικών γειτνιάζει με την ακτή.