Μία «ταπεινή» πρόταση απευθύνει στους συμπατριώτες του Βρετανούς ο Στίβεν Φράι μέσω του προσωπικού ιστολογίου, λέγοντας πως έφτασε η ώρα να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας ως μία κίνηση βοήθειας προς τους «καλούς μας φίλους τους Ελληνες που βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», αλλά κι ως ένας φόρος τιμής στον καλό του φίλο, τον αντισυμβατικό συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς που πέθανε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος υποστήριζε με πάθος την επιστροφή των Μαρμάρων στον φυσικό τους τόπο.
Η πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία ακόμη φιλελληνική φωνή από εκείνες που δεν ιδρώνουν τ’ αυτιά των Βρετανών, αν ο Φράι δεν ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής προσωπικότητα: Ηθοποιός, σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιητής, τηλεπαρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός, μέλος του ΔΣ της ομάδας Νόργουιτς Σίτι και μέλος της Οργάνωσης Βρετανών Εβραίων για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι γνωστή -έχει εκφραστεί πολλές φορές με θαυμασμό για τους φιλοσόφους μας και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή – όμως το πρόσφατό του δοκίμιο στο ιστολόγιό του είναι μία από πιο ένθερμες εκδηλώσεις υποστήριξης προς τη χώρα μας. «Η Ελλάδα μάς έφτιαξε», λέει σε κάποιο σημείο. «Της χρωστάμε. Εχουν φτιάξει ένα υπέροχο μουσείο κι είναι έτοιμοι για την επιστροφή των γλυπτών, και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται μία τέτοια ηθική τόνωση… Μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης την υπόλοιπη Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαστε πάντα οι Δόλιοι Αλβιόνες, όπως μας θεωρούν».
Όπως δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», ο Φράι στο μεγάλο του δοκίμιο παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα απέναντι στους πολέμιους της επιστροφής των Μαρμάρων – κυρίως αυτά που έχουν εκφραστεί από ανθρώπους του Βρετανικού Μουσείου. Επίσης παραθέτει ένα ποίημα του λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα και εξηγεί πώς η επιστροφή των γλυπτών θα βοηθούσε τη χώρα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς και οικονομικά, αφού, θα αυξανόταν κατά πολύ ο τουρισμός.
Θεωρεί, επίσης, πως κατάλληλη στιγμή για την επιστροφή τους είναι το καλοκαίρι του 2012, οπότε και το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη θεωρεί κατάλληλη στιγμή, γιατί: «θα είναι μία τρομερή ευκαιρία να κατευνάσουμε το πνεύμα του μεγάλου Χίτσενς, να ανακτήσουμε μέρος της αξιοπρέπειας που χάσαμε πρόσφατα στην Ευρώπη, να διορθώσουμε ένα τεράστιο άδικο (την κλεψιά των Μαρμάρων) και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την αγάπη για την Ελλάδα και τα ιδανικά που μας χάρισε».
Επισημαίνει, επίσης, με αφορμή την καμπάνια του Κάμερον για την ανόρθωση του εθνικού αισθήματος των Βρετανών, πως κανένας Βρετανός δεν μπορεί να νιώθει ουσιαστικά περήφανος αν δεν επιστραφούν τα Μάρμαρα.