Στον «πάγο» απειλούν να βάλουν πολλές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις οι αποφάσεις για πάγωμα των επιστροφών φόρων μέχρι το τέλος του 2011 και αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Μάλιστα, ο φορέας ζητάει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ να αποτραπεί η φημολογούμενη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει ειδική ενεργειακή πολιτική για βιομηχανίες/βιοτεχνίες.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το πάγωμα των επιστροφών, το οποίο συνοδεύεται από μονομερή συμψηφισμό οφειλών αποκλειστικά στις περιπτώσεις, που αυτός λειτουργεί υπέρ του Δημοσίου, ο ΣΕΒΕ υποστηρίζει ότι «αυτή η πολιτική στέρησης του πολύτιμου οξυγόνου, δηλαδή της ρευστότητας, οδηγεί σε μονομερή αύξηση της ανεργίας του ιδιωτικού τομέα».

Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ότι η απόφαση «παγώματος» των οφειλών ελήφθη προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα διαφθοράς, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει: «αν η όλη διαδικασία δεν γίνει απολύτως τυποποιημένη και αυτοματοποιημένη[…] και αν δεν δημιουργηθεί ενιαίος συστηματικός μηχανισμός παρακολούθησης και εφαρμογής του συμψηφισμού οφειλών δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα[…], δεν πρόκειται να υπάρξει αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφών».

Σχετικά με την επικείμενη αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ, υποστηρίζει ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, όπως τιμολογείται για τις επιχειρήσεις, είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλό, επηρεάζοντας το κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των ενεργοβόρων.

«Ιδιαίτερα θα πληγούν οι εξαγωγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό, έχοντας μεγαλύτερο κόστος ενέργειας έναντι των ανταγωνιστών τους, καθώς το ενεργειακό κόστος στην χώρα μας, ιδιαίτερα αυτό που αφορά στις επιχειρήσεις, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», σημειώνει και προειδοποιεί ότι η αύξηση αυτή «θα οδηγήσει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων έντασης ενέργειας σε κλείσιμο».