Άδεια ανατροφής τέκνων μπορούν να λαμβάνουν και οι δύο γονείς αστυνομικοί, χωρίς όμως αποδοχές.
Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνοντας νόμιμη σχετική διάταξη προεδρικού διατάγματος που εστάλη προς επεξεργασία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε μη νόμιμο το μέρος του ίδιου διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις του αστυνομικού προσωπικού.
Οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν… πέρασαν από τις εξετάσεις του ΣτΕ γιατί οι δικαστές έκριναν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιούνται μεταθέσεις με προσωπικά και όχι με υπηρεσιακά κριτήρια.
Το γεγονός αυτό, κατά τους δικαστικούς λειτουργούς, έχει άμεση συνέπεια στη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της γονικής άδειας η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι :
«Στους γονείς αστυνομικούς που έχουν τέκνο ηλικίας κάτω των έξι ετών επιτρέπεται να χορηγείται, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι δύο έτη συνολικά και μέχρι ένα έτος για κάθε επιπλέον τέκνο. Διάστημα τριών μηνών της άδειας αυτής χορηγείται άπαξ με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω. Η ως άνω τρίμηνη άδεια χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά, όχι όμως για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος αυτών των αδειών δεν συνυπολογίζεται στην πραγματική υπηρεσία και δεν υπολογίζεται για τις βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και προσαυξήσεις.