Σε μερικές εκατοντάδες ανέρχονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας στην πρώτη φάση υλοποίησης του μέτρου. Οι περισσότεροι πρόλαβαν την εφαρμογή του νόμου και μπήκαν σε τροχιά συνταξιοδότησης, αφού έχουν συμπληρώσει χρόνο προϋπηρεσίας και όριο ηλικίας. Η τρόικα προσανατολίζεται να ζητήσει απολύσεις.

Όπως αποδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία αποχωρήσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από ένα δείγμα 4.929 υπαλλήλων που αποχώρησαν από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόνο 515 μόνιμοι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αναφέρει το Έθνος.

Οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι είτε πρόλαβαν και παραιτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου για την εφεδρεία, αφού είχαν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και την ηλικία ακόμα και για πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε συνταξιοδοτούνται λόγω συμπλήρωσης της προϋπηρεσίας και του ηλικιακού ορίου (35 χρόνια και 55 ετών).

Ουσιαστικά 9 στους 10 υπαλλήλους (4.414) από το δείγμα των 4.929 αποχωρήσεων έχουν καταθέσει και τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νόμου 4024/2011 (3.853) ή συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35ετίας (561) και μόνο 1 στους 10 εργαζομένους (515) εντάσσεται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τα πρώτα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, κατέστησαν σαφές ότι απομακρύνεται ο στόχος των 30.000 εφέδρων μέχρι τα τέλη του 2011, στόχος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Με αφορμή την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, διαφορετικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των απολύσεων κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η εισαγωγή στοιχείων από υπουργεία και ΝΠΔΔ, ενώ παράλληλα αναμένεται και η εφαρμογή του μέτρου στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν αποστείλει στοιχεία τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, καθώς και αρκετά ΝΠΔΔ.

Εισήγηση

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα εισηγηθεί να προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των εφέδρων και οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων πριν από την ψήφιση του νόμου.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η ανακοίνωση εφαρμογής της εφεδρείας αύξησε τον αριθμό των αποχωρήσεων ακόμα και όσων είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα και παραιτήθηκαν για να λάβουν πρόωρη σύνταξη. Οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν στο «Έθνος» ότι θεωρούν δεδομένο πως αν δεν γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, τότε θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος που είχε υπολογιστεί με την εφαρμογή της εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους. Κύκλοι της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζουν ότι είναι έτοιμοι να «λάβουν θέσεις μάχης», αφού εκτιμούν ότι «ανοίγει» τελικά ο δρόμος για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν καταχωριστεί μέχρι και την Τρίτη τα μεσάνυχτα τα στοιχεία 6.500 εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν ή τέθηκαν σε εφεδρεία από την ημέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο (6 Οκτωβρίου) μέχρι την ημέρα εφαρμογής του μέτρου για τους μονίμους υπάλλήλους (27 Νοεμβρίου). Από το σύνολο των καταχωρίσεων, που αυξάνονται διαρκώς, μόνο οι 4.929 καταχωρίσεις είχαν ταυτοποιηθεί με τα στοιχεία των υπευθύνων από τις αντίστοιχες υπηρεσίες προσωπικού που είχαν εισάγει τα δεδομένα.

Πρόλαβαν

Από τους αποχωρήσαντες οι 3.785 υπάλληλοι (76,7%) παραιτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου για να συνταξιοδοτηθούν και 68 υπάλληλοι (1,37%) συνταξιοδοτήθηκαν λόγω 35ετίας. ;Eνας αριθμός 170 υπαλλήλων (3,4%) απολύθηκαν αυτοδίκαια, αφού αξιοποιούσαν τη διάταξη του ασφαλιστικού νόμου που καταργήθηκε και εργάζονταν πέραν της 35ετίας, ενώ 391 υπάλληλοι (7,9%) απολύθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου, έχοντας συμπληρώσει το ηλικιακό όριο (55 έτη) και τα χρόνια προϋπηρεσίας (35 έτη) για πλήρη σύνταξη.

Μόνο 515 υπάλληλοι (10,4%) τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας μέχρι και 24 μήνες, με απολαβές το 60% του βασικού τους μισθού. Από το σύνολο των αποχωρήσεων του δείγματος την πλειονότητα (53,3%) καταλαμβάνουν οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα σημαντικό τμήμα των αποχωρησάντων υπαλλήλων, 1.671 εργαζόμενοι (33,9%), είναι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Με την αποχώρησή τους έχουν αφήσει «ακέφαλες» τις δημόσιες υπηρεσίες, αφού η πλειονότητα κατείχε θέσεις ευθύνης. Υπολογίζεται ότι σήμερα θα προστεθούν περίπου 1.000 αποχωρήσεις από το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας, 800 αποχωρήσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στοιχεία περισσοτέρων από 1.000 εργαζόμενους του υπουργείου Οικονομικών.

Ποιοι φορείς δεν ανταποκρίθηκαν

Περίπου 288 ΝΠΔΔ και 112 δήμοι από τους 325 ΟΤΑ πρώτου βαθμού δεν έχουν αποστείλει ακόμα αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή της εφεδρείας στο διοικητικό προσωπικό των φορέων, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ιερές μητροπόλεις, λιμενικά ταμεία και επιμελητήρια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, εάν ενταχθούν στο σύστημα όλοι οι φορείς του Δημοσίου, υπολογίζεται ότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε εφεδρεία θα ξεπεράσουν τις 14-15.000 εργαζόμενους. Από το σύνολο 533 ΝΠΔΔ έχουν αποστείλει στοιχεία οι 247 φορείς, από τους οποίους αποχωρούν συνολικά 1.170 υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 71 τίθενται σε εφεδρεία.

Αντίστοιχα από τις ανεξάρτητες αρχές αποχωρούν 39 υπάλληλοι και μόνο 3 εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Δικαστήρια

Το διοικητικό προσωπικό των δικαστηρίων καταγράφονται 288 αποχωρήσεις συνολικά, ενώ αρκετά στοιχεία που εισήχθησαν στη βάση δεδομένων ήταν μηδενικά.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι σε αρκετές υπηρεσίες μπορεί να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος για την ακρίβεια των στοιχείων.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση οι 213 δήμοι κατέγραψαν 763 αποχωρήσεις συνολικά (συνταξιοδοτήσεις και «εφεδρεία»). Από τους 112 δήμους που δεν απέστειλαν στοιχεία ξεχωρίζουν ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Πετρούπολης, ο δήμος Λέσβου, ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Αιγάλεω.

Από τις Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις αποχώρησαν 189 υπάλληλοι και από τις 13 Περιφέρειες περίπου 430 εργαζόμενοι συνολικά.

Από 132 ΝΠΔΔ των δήμων καταγράφονται συνολικά 133 αποχωρήσεις υπαλλήλων. Από το σύνολο των αποχωρησάντων μόνο 10 υπάλληλοι (ποσοστό 10% επί του συνόλου) τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας με αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού μέχρι και 24 μήνες που θα λάβουν πλήρη σύνταξη. Οι υπόλοιποι 123 εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε μετά από αίτησή τους είτε λόγω συμπλήρωσης της προϋπηρεσίας και του ορίου ηλικίας (35 χρόνια και 55 ετών).