Με προβολή για πρώτη φορά στην Ευρώπη του project «Harrer-Harrer» (Λευτεριά), από τον υποψήφιο για Όσκαρ σκηνοθέτη Σκαντάρ Σκόπτι, πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου και τις δυο πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου(1-2/12) το πενθήμερο σεμινάριο-εργαστήριο ανάπτυξης ντοκιμαντέρ Στόριντοκ 2011, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή στο σεμινάριο θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίαση του project multimedia project THE PRISM GR2011 και η ταινία – ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Krisis», ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση από τους δημιουργούς και σκηνοθέτες του, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκο Κατσαούνη.

Με το φακό μιας D-SLR κάμερας και μέσα σε διάστημα ενός έτους, 14 διακεκριμένοι φωτορεπόρτερ, αναλαμβάνουν, για πρώτη φορά, τον ρόλο του «αφηγητή», σε συνεργασία με σημαντικούς δημοσιογράφους, μουσικούς και άλλους δημιουργικούς συντελεστές.

Το The prism GR2011 παρουσιάζεται online, στην ιστοσελίδα www.theprism.tv.

To project και η ταινία KRISIS επιλέχθηκε στο IDFA Άμστερνταμ στην κατηγορία Doc lab του.

Mε το ίδιο θέμα «Η Αραβική Εξέγερση» θα γίνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία θα συμμετέχουν οι Oussama Rifahi, Γενικός Διευθυντής Arab Culture Fund, Diana El Jeiroudi, διευθύντρια του Φεστιβάλ Box-Dox (Δαμασκός, Συρία), Madeleine Avramoussis υπεύθυνη συμπαραγωγών ARTE και Jasmina Metwaly σκηνοθέτης από την Αίγυπτο.

Στο σεμινάριο θα γίνει και η αβάν πρεμιέρ παρουσίαση του νέου διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού Al Jαzeera Balkans από τον υπεύθυνο συμπαραγωγών Diani Hasecic. Το Al Jazeera Balkans αποτελεί μια νέα δυνατότητα χρηματοδότησης για τους έλληνες σκηνοθέτες. Η Anemon Productions θα παρουσιάσει το διαβαλκανικό cross media project The Balkan Tale.

Oι Tue Steen Muller και Mikael Opstrup θα παρουσιάσουν τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες για νέους κινηματογραφιστές στην Ευρώπη.

O καναδός διανομέας Jan Rofekamp θα αναλύσει πώς το τρέιλερ και η έναρξη ενός ντοκιμαντέρ οδηγούν στην επιτυχία, παρουσιάζοντας τις “επιτυχημένες ιστορίες” (success stories) του 2011.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν Master classes, με τον διεθνούς φήμης editor Νiels Pagh Andersen και τον υπεύθυνο προγράμματος του Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης Truls Lie /Dox Dk

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι πληροφορίες για τους έλληνες που θέλουν να συμμετάσχουν στο www.storydoc.gr

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών για έλληνες ανανεώνεται ως τις 21 Νοεμβρίου 2011 (email:[email protected]).