Από το 1930, οπότε τηρούνται δεδομένα, είχε να καταγραφεί ολικός παγετός πέντε ημερών, όπως αυτός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γεγονός που σημαίνει ότι και η ανώτερη θερμοκρασία που σημειώθηκε κατά τις ημέρες αυτές ήταν υπό του μηδενός.
Ο ολικός παγετός ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, 7 Ιανουαρίου και διατηρήθηκε στις 8, 9, 10 και 11 Ιανουαρίου, εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τριήμερος ολικός παγετός είχε καταγραφεί στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963, ωστόσο το ρεκόρ του πενθήμερου ολικού παγετού στη Θεσσαλονίκη αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 1930, οπότε ξεκίνησε να τηρείται αρχείο δεδομένων.
Για τις επόμενες μέρες ο κ. Καρακώστας γνωστοποιεί ότι ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι καλός, με μέγιστες θερμοκρασίες οι οποίες θα ξεπεράσουν τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θα είναι πάνω από το 0. Ωστόσο, τη Δευτέρα αναμένονται νέα καιρικά φαινόμενα, με πτώση της θερμοκρασίας που θα φτάσει μέχρι και το επίπεδο του μηδενός. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για βροχόπτωση, πολύ περιορισμένη, τις μεσημεριανές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και θα κρατήσουν χαμηλές τις θερμοκρασίες και θα αυξήσουν την πιθανότητα βροχόπτωσης ακόμα και χιονόπτωσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα φαινόμενα που θα διαρκέσουν δύο με τρεις μέρες, θα είναι πολύ ηπιότερα εκείνων που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες, και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα κινηθούν γύρω από το μηδέν.