Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σήμερα κάνει λόγο σε άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Βασίλης Κάτσος.

«Η κατάσταση του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, βρίσκεται σε οριακό σημείο. Μια σειρά από μέτρα που είχαν αφορμή την κρίση, γίνανε χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με ακραίο τρόπο και σε μεγάλη έκταση, εξαρθρώνουν αργά και σταθερά τον εγχώριο παραγωγικό ιστό.

Πρώτα απ’ όλα τα συσσωρευμένα επί μία πενταετία χρέη των νοσοκομείων αποπληρώθηκαν με ομόλογα που σήμερα αποτιμώνται στο 50% της αξίας τους. Με απλά λόγια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχασαν τα μισά από τα λεφτά που τους χρωστούσαν επί χρόνια! Επιπλέον η ίδια κατάσταση διαιωνίζεται και σήμερα με νέα χρέη να συσσωρεύονται, αφού υφίσταται μια άτυπη στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές από τα νοσοκομεία. Οι τιμές των φαρμάκων, ύστερα από τις ανατιμολογήσεις των τελευταίων 15 μηνών, σημειώνουν απώλειες έως και 40% φτάνοντας σε επίπεδα κάτω από το κόστος παραγωγής με εμφανή πλέον τον κίνδυνο έλλειψης κάποιων φαρμάκων από την αγορά. Ταυτόχρονα ζητούνται επιστροφές (rebate) προς τα ταμεία, που στον αρχικό τους σχεδιασμό είχαν λογική, αλλά πλέον ξεφεύγουν από τα όρια της κοινής λογικής.

Το τελευταίο νέο μέτρο επιβάρυνσης που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ θα έχει την μορφή εισιτηρίου (!) για όσες εταιρείες επιλέξουν να εντάξουν τα προϊόντα τους στη λίστα. Το «χαράτσι» αυτό, θα ορίζεται σε επιπλέον 4% επί των πωλήσεων του 2011, αφού υπάρχει ήδη νομοθετημένο άλλο ένα 4% επί των πωλήσεων – rebate για το 2011. Απόδειξη της προχειρότητας του σχεδιασμού είναι ότι η κυβέρνηση ζητά την καταβολή από τις εταιρείες του συνολικού ποσού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η νέα αυτή εξέλιξη έχει φέρνει φυσιολογικά σοβαρές αντιδράσεις αφού πλέον είναι πολλές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο, και ακόμα περιμένουμε τον επόμενο στόχο του Μνημονίου για το 2012 και την περαιτέρω μείωση της δαπάνης κατά 700 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, στη σημερινή πραγματικότητα που βρισκόμαστε οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, αντί να στηρίζονται με αναπτυξιακά μέτρα, αντιμετωπίζουν την προοπτική της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή ακόμα και κίνδυνο για την βιωσιμότητα τους.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση παραβλέπει συστηματικά ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αποδεδειγμένα ένας από τους υγιέστερους της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο σύνολο της απασχολεί περισσότερους από 8.500 εργαζόμενους σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου αποφέροντας πάνω από 5% του ΑΕΠ στην χώρα μας, αριθμεί 25 μεγάλες ελληνικές παραγωγικές μονάδες σε πλήρη λειτουργία, αναπτύσσει και παράγει φάρμακα με δική της τεχνογνωσία τα οποία είναι άκρως ανταγωνιστικά διεθνώς, ενώ σταθερά συνεισφέρει φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα εκατοντάδων εκατ. ευρώ που προέρχονται από την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να υποστούμε άλλο τις τραγικές συνέπειες της αποτυχίας στην εφαρμογή μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης και οργάνωσης της διακίνησης. Μέτρα και διαδικασίες που έχουμε εδώ και χρόνια προτείνει όπως: η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, τα οποία είτε δεν εφαρμόζονται πλήρως είτε καθυστερούν αναίτια.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε με ποια λογική το φάρμακο εξακολουθεί να στοχοποιείται τη στιγμή που οι υπόλοιπες δαπάνες υγείας παραμένουν στο απυρόβλητο; Δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρώνουμε εσαεί το λογαριασμό με έκτακτες εισφορές, εισιτήρια για τη λίστα ή οτιδήποτε άλλο, κάθε φορά που τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Οι συνέπειες της αντιμετώπισης αυτής είναι ολέθριες, όχι μόνο στερώντας από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τη δυνατότητα να γίνει ο πυλώνας ανάπτυξης που θα έπρεπε να είναι, αλλά οδηγώντας στην περαιτέρω αποβιομηχάνιση της χώρας, στην απώλεια πόρων και θέσεων εργασίας».