Την άμεση δέσμευση καταθέσεων που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς εμπλεκομένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας αποφάσισε η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στη λίστα της Αρχής συμπεριλαμβάνονται και καταδικασθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση 17Ν, που έχουν αποφυλακιστεί.
Σύμφωνα με συνηγόρους των προσώπων αυτών, ήδη δεσμεύτηκε ποσό 300 ευρώ που αντιστοιχούσε στο επίδομα ανεργίας ενός εκ των αποφυλακισμένων και 300 ευρώ από τον λογαριασμό ενός άλλου που προερχόταν από έμβασμα του πατέρα του. Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, Δημ. Κουφοντίνας, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει: «Τον Μάρτιο του ’11, η Βουλή του Μνημονίου ανέθεσε στη “Β΄ Μονάδα της Αρχής για την επιβολή κυρώσεων κατά υπόπτων τρομοκρατίας” την αρμοδιότητα να συντάσσει και να τηρεί κατάλογο που περιλαμβάνει τα ονόματα των “σχετιζομένων με την τρομοκρατία φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων».
Ο καταδικασμένος για την 17Ν, αναφέρεται στην ιστορία αντίστοιχων καταλόγων που καθιερώθηκαν στην αρχαία Ρώμη και συνεχίζει:
«Σήμερα τα ανδρείκελα της τρόικας συνεχίζουν επάξια αυτήν την παράδοση και αναθέτουν στην δικαιοσύνη, την ίδια δικαιοσύνη που αφήνει ανενόχλητους τους λυμεώνες του δημόσιου πλούτου, να συντάξει κατάλογο με τους σύγχρονους αντιπάλους της κρατικής εξουσίας, τους οποίους αποκαλεί συκοφαντικά τρομοκράτες. Μάλιστα αυτή η έκτακτη νομοθεσία έφερε τους πρώτους καρπούς και ήδη 175 ευρώ από μια αγροτική σύνταξη και ένα επίδομα ανεργίας οδεύουν στη μαύρη τρύπα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
Είναι αυτονόητο ότι αποτελεί τιμή για μένα η ένταξη σε ένα κατάλογο αμετανόητων αντιπάλων της εξουσίας, όπως είναι αυτονόητο ότι ο ελληνικός λαός έχει συντάξει ήδη τον δικό του κατάλογο όσων ευθύνονται για την εθνική και κοινωνική καταστροφή, όσων παρέδωσαν άνευ όρων τους αδύναμους ως λεία στους ισχυρούς. Και η ιστορία διδάσκει ότι αργά ή γρήγορα θα έχουν την τύχη που τους αρμόζει.»
Σε γραπτή δήλωση τους οι συνήγοροι καταδικασθέντων χαρακτηρίζουν «πρωτοφανείς» τις αποφάσεις της Αρχής αφού, όπως αναφέρουν, επικαλούνται αποκλειστικά και μόνον την καταδικαστική απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου το 2005. Οι δικηγόροι τονίζουν πως οι επίμαχες αποφάσεις, επιβάλουν κυρώσεις για αδικήματα που τελέστηκαν την δεκαετία του ’90 και πάντως πριν την έκδοση του νόμου που εισήγαγε στη νομοθεσία τον όρο «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», προτού δηλαδή τυποποιηθεί το σχετικό έγκλημα και υπογραμίζουν πως η διαδικασία τελέστηκε κατά παράβαση της αρχής της μη αναδρομικότητας και των βασικών αρχών του δικαίου, χωρίς προηγούμενη ακρόαση, χωρίς δίκη, χωρίς ενημέρωση, χωρίς δικαίωμα προσφυγής και χωρίς καμία εγγύηση για τον πληττόμενο από αυτές».