Τα συναισθήματα του εμπορικού κόσμου για το «διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον κλάδο» υπογραμμίζονται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) Παντελής Φιλιππίδης.
«Η πολιτεία, δυστυχώς, παραγνωρίζει το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε εταιρείες μικρού μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση. Το εμπόριο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους “εργοδότες” της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.
Προστίθεται δε, ότι «στην παρούσα συγκυρία, το κλείσιμο ενός τόσο μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων».
Παράλληλα, στο υπόμνημα περιλαμβάνονται οι θέσεις και προτάσεις του ΕΣΘ που τίθενται ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η αγορά και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια. Πρέπει να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις. Ένα κράτος με δυσκίνητους μηχανισμούς, με δαιδαλώδεις διαδικασίες, με πολυνομία και γραφειοκρατία, που διατηρούν ένα εχθρικό, μη ανταγωνιστικό περιβάλλον για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα.
Τονίζεται ότι στη συνάντηση που έγινε χθες, συμμετείχαν η υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Όλγα Γεροβασίλη και η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.