Καμία αναστολή των προγραμμάτων του ΟΕΚ για το 2009 δεν θα γίνει και θα καταβληθούν όλα τα δάνεια και οι επιδοτήσεις ενοικίου που είναι δρομολογημένα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, σήμερα από το βήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την ενημέρωση σχετικά με το ν/σ για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και η πρόεδρος του ΟΕΚ, Γεωργία Κοτίδου, τόνισαν ότι ο Οργανισμός θα ικανοποιήσει σταδιακά, όλες τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στους δικαιούχους για το 2009, αλλά σε κάθε περίπτωση τα νέα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και στεγαστικών δανείων θα δίνονται με άλλους όρους και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν πελατειακές αντιλήψεις.

Ακόμα, αναφέρθηκαν στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός, καθώς, όπως είπαν, βρέθηκε με 250 εκατ. αποθεματικό για το 2010, όταν το 2004 παραδόθηκε με 650 εκατ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, όπως διευκρίνισε η κα Κοτίδου, ο ΟΕΚ έχει αναστείλει τα προγράμματα του και έχει σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις, καθώς οι οφειλές του προς τις τράπεζες και σε δικαιούχους φτάνουν στα 590 εκατ. ευρώ.

Η δραματική αύξηση των εξόδων, όπως ανέφερε, έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει και το κατασκευαστικό έργο που συνεχίζεται μόνο σε ποσοστό 4,9%.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε έμφαση στις οφειλές που εκκρεμούν προς τον ΟΕΚ, τονίζοντας ότι μόνο το ΙΚΑ χρωστάει 1,6 δισ. ευρώ ενώ ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ οι οφειλές άλλων δικαιούχων.

Μάλιστα, όπως είπε, πολλοί από αυτούς είναι «κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές με άποψη» και προειδοποίησε ότι για αυτούς «δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή».

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ, ο κ. Λοβέρδος, στάθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιχειρήσεις που δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους.