«Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιδιώξει να στηρίξει αμέριστα την παρουσία σας στη Λιβύη» ήταν το βασικό μήνυμα που διατύπωσε ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο, εκπροσώπους εταιριών με επιχειρηματική δράση, κυρίως στον ενεργειακό και κατασκευαστικό τομέα, στη Λιβύη.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Λιβύης είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας όσο και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει και θα έχει δυναμικό παρόν στη διαμόρφωση της λεγόμενης επόμενης ημέρας.

«Στον τομέα της ανάπτυξης, η δική σας συμβολή είναι καθοριστική, εκπροσωπείτε εταιρίες που βρίσκονται στη Λιβύη εδώ και καιρό, έχετε δουλέψει εκεί, και με τη δραστηριότητά σας, από εδώ και πέρα, μπορείτε να γίνετε φορείς ανάπτυξης για τη Λιβύη, αλλά και στήριξης της ελληνικής παρουσίας εκεί, καθώς και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών του ελληνικού με τον λιβυκό λαό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εταιριών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσε διπλωματική επαφή στη Βεγγάζη, με την παρουσία, εδώ και μήνες, Ελλήνων διπλωματών που βρίσκονται σε επαφή με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε εκ νέου την πρεσβεία στην Τρίπολη, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση της επόμενης μέρας στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι «θα επιδιώξουμε τη δική μας πρωταγωνιστική συμμετοχή σε ζητήματα ανθρωπιστικά αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης».

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιριών συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος, όπως σημείωσε και ο κ. Λαμπρινίδης, έδωσε αγώνα για τον επαναπατρισμό δεκάδων Ελλήνων από την Λιβύη, όταν ξέσπασε η κρίση, μεταξύ των οποίων αρκετών στελεχών επιχειρήσεων στην περιοχή.