Η πρώτη αντίδραση μετά τη συναίνεση κυβέρνησης και Ν.Δ. για το νομοσχέδιο που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήρθε από τους προέδρους των καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κ.κ. Σταυρακάκη και Τσάκνη, οι οποίοι χαρακτήριζαν θετικό το γεγονός της αποδοχής να εκλέγεται ο πρύτανης από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος.

Συγκεκριμένα οι δύο πρόεδροι στη γραπτή δήλωσή τους τονίζουν :

«Σήμερα ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο ο νόμος για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανωτάτης εκπαίδευσης της χώρας μας. Με απόλυτη ικανοποίηση ακούσαμε την αποδοχή της θέσεως μας για την εκλογή του Πρύτανη/Προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων. Θέση που ψηφίστηκε ομόφωνα στα προ ολίγων μηνών διεξαχθέντα Συνέδρια και των δύο Ομοσπονδιών. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για να τοποθετηθούμε συνολικά».

Πάντως, αρκετοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να ψηφίζεται και ο κοσμήτορας από το σύνολο των διδασκόντων κάθε ιδρύματος. Επίσης ζητούν να παραμείνει το Τμήμα με τις ίδιες αρμοδιότητες και τα όργανα, όπως είναι σήμερα.