Ο επίτροπος για θέματα Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων , Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζει ότι αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχεται η Ελλάδα λόγω του αυξανόμενου προσφυγικού ρεύματος.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου ο κ. Στυλιανίδης αναλύει τους λόγους, για τους οποίους τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι νωρίτερα, πήρε την απόφαση για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στα σύνορα της Ε.Ε., υιοθετώντας επί της ουσίας μία δική του πρόταση.

Ο ίδιος δέχεται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και προειδοποιεί πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Τονίζει δε ότι το ταμείο, αν και δεν αποτελεί λύση, υλοποιείται ειδικά για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και είναι συμπληρωματικό στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια για hotspots.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι για το 2016 προβλέπεται αρχικά η διάθεση 300 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ποσό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα προβλεφθεί για χρήση εντός του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Σύνολο 700 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσό αυτό, εξηγεί, θα είναι άμεσα διαθέσιμο μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι συγκεκριμένες δράσεις, δηλώνει, “θα αποφασίζονται από την Επιτροπή μετά από ενδελεχή και σε βάθος αξιολόγηση των προτάσεων που θα καταθέσουν οι εταίροι μας οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Λόγω των έκτακτων συνθηκών η διαδικασία αυτή θα είναι “fast-track”

Επίσης, επισημαίνει ότι οι δράσεις στοχεύουν να συμπληρώσουν αυτές των κρατών-μελών με κοινό στόχο την προστασία και την κάλυψη των άμεσων αναγκών των προσφύγων που εισέρχονται στην ΕΕ. «Οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν με την παραδοσιακή μέθοδο διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε είδος. Δηλαδή, την παροχή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες υγιεινής, καταλύματα, τρόφιμα, νερό, φάρμακα, κουβέρτες, κ.λπ. Υπάρχουν, επίσης, και άλλες πρωτοποριακές μέθοδοι όπως “cash and vouchers”, δηλαδή, βοήθεια με τη μορφή μετρητών και κουπονιών. Αυτό επιτρέπει στους πρόσφυγες να αγοράζουν προϊόντα από τις τοπικές οικονομίες με αξιοπρέπεια», προσθέτει.