Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»:

«Οι έμπειροι αστυνομικοί λένε ότι η πρώτη εικόνα από τον τόπο του εγκλήματος δείχνει πολλά και σηματοδοτεί το δρόμο που πρέπει να κινηθούν οι έρευνες. Στην περίπτωση της εκτέλεσης του Σωκράτη Γκιόλια, τα δεδομένα άλλαξαν δύο φορές. Αρχικά αναλαμβάνει την υπόθεση το Ανθρωποκτονιών. Όλα δείχνουν συμβόλαιο θανάτου με πληρωμένους δολοφόνους που δεν ήξεραν καν ποιο ήταν το θύμα τους. “Είναι ο ορισμός της μαφιόζικης εκτέλεσης. Πολλές σφαίρες για παραδειγματισμό, λεπτομέρειες από τη ζωή και την καθημερινότητα του θύματος, άριστος σχεδιασμός και συντονισμός από ανθρώπους που ζουν αφαιρώντας ζωές άλλων” περιγράφει στο “ΘΕΜΑ” αξιωματικός που ασχολείται με εγκλήματα και έφτασε από τους πρώτους στον ήσυχο δρόμο της Ηλιούπολης. Αν και το παραπάνω σενάριο ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής, ο ίδιος είναι απόλυτος. “Μήπως και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια δεν ξεπερνά τη λογική;” συμπληρώνει για να δικαιολογήσει το σκεπτικό του. Υποστηρικτές αυτού του σεναρίου κάνουν λόγο για μια περίεργη σύμπραξη σκληρών αντιεξουσιαστών που βρέθηκαν στους πυρήνες ένοπλων οργανώσεων με αδίστακτους ποινικούς που κάνουν τα πάντα για μια χούφτα ευρώ. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια όταν άρχισαν να γνωρίζονται στα κελιά φυλακών αντιεξουσιαστές με ποινικούς. Πρώτα ξεκίνησαν με προμήθεια όπλων και εκρηκτικών, κλεμμένων αυτοκινήτων κ.τ.λ. Στη συνέχεια, όταν σύμφωνα με την Αστυνομία οι ταμίες των οργανώσεων έφτασαν να διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ξανάπλωσαν στο τραπέζι τις γνωριμίες με σκληρούς ποινικούς και τις υπηρεσίες που αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ένοπλο αγώνα… “Το σενάριο που για εμάς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι τα πιστόλια μέσω των υπόγειων διασυνδέσεων να δόθηκαν από τη Σέχτα σε πληρωμένους δολοφόνους και με φόντο ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ να έκλεισε η συμφωνία”. Η σκέψη αυτή στηρίζεται σε αληθοφανή στοιχεία και αν πραγματικά έχει βάση ανατρέπει όλα τα δεδομένα στο εγχώριο αντάρτικο και δημιουργεί νέα».

Σε μεγάλο μέρος των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής, γράφει το Πρώτο Θέμα, το σενάριο αυτό φαντάζει απίθανο. Πιο θεωρητικοί και χωρίς τα ερεθίσματα της πιάτσας και της λογικής των παρανόμων αναπτύσσουν ένα άλλο σκεπτικό.

…«Οι αναλυτές, συνεχίζει το άρθρο παρακάτω, αναπτύσσοντας θεωρίες βάσει κυρίως των επιθέσεων και του modus operandi των μελών της συγκεκριμένης ομάδας συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι η οργάνωση δε διαθέτει γιάφκα. Κι αυτό γιατί επιλέγουν να χτυπούν μόνο με όπλα των 9 χιλιοστών και δε χρησιμοποιούν βόμβες, οι οποίες απαιτούν εργαστήρια κατασκευής, εκρηκτικά ή ρουκέτες. Επίσης, “διαβάζοντας” τις ενέργειές τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ακόμα σε επιχειρησιακό στάδιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν χτυπήματα τύπου “17 Νοέμβρη”.
…Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της αστυνομίας, δύο μέλη του Επαναστατικού Αγώνα αποχωρώντας από την οργάνωση φέρεται να πήραν από τη γιάφκα της οδού Μηδείας στην Κυψέλη οπλισμό, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγάλη ένοπλη οργάνωση με το όνομα “Σέχτα Επαναστατών”. Μια ονομασία καθόλου τυχαία, καθώς προσδιορίζει το πώς και το γιατί δημιουργήθηκε».