Πορεία και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό, πραγματοποίησαν, νωρίς το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολημένων ΕΤΑΑ της Κέρκυρας, παράλληλα με την αντίστοιχη συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους, στην Αθήνα.

Στην πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Οδοντιατρικού Συλλόγου, του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ και πλήθος κόσμου.

Η πορεία που ξεκίνησε από τα Γραφεία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ Κέρκυρας κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, όπου εκεί οι πρόεδροι φορέων του ΕΤΑΑ είχαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή.

«Δεν είναι δυνατόν ένας νεο-εγγεγραμμένος ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές τη στιγμή που δεν έχει εισοδήματα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή και προσέθεσε ότι «το ασφαλιστικό αποτελεί μείζον ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία και δεν είναι δυνατό να παρουσιάζεται ένα έτοιμο σχέδιο νόμου χωρίς έγκαιρη διαβούλευση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική διάσταση των οικονομικών δεδομένων που βιώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

«Το πρόβλημα τους αγγίζει όλους. Το νομοσχέδιο είναι φοροεισπρακτικό και θα οδηγήσει τους επιστήμονες να φύγουν από την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Πανδής Γεώργιος και πρόσθεσε «χωρίς επιστήμονες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».

Στο ίδιο μήκος κλίματος κυμάνθηκαν όλες οι δηλώσεις των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων του ΕΤΑΑ της Κέρκυρας, που θεωρούν ότι «οι αόριστες αναφορές για βελτιώσεις του προσχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν αναιρούν τον αρνητικό του χαρακτήρα ούτε αλλάζουν την εκτίμησή τους, ότι η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων και των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων».

«Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες» δήλωσε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Βραδής.