Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του κατά την οποία ασχολήθηκε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ότι αυτό (νομοσχέδιο) «οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου».
Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ επεξεργάζεται πρόταση του προέδρου του Β. Αλεξανδρή περί καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας των δικηγόρων, ενώ εμμένει στην πάγια θέση του για τη διατήρηση της (οικονομικής και διοικητικής) αυτοτέλειας του ασφαλιστικού τους φορέα (ΕΤΑΑ).
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ διέκοψε τις εργασίες του για τη ερχόμενη Δευτέρα 11.1.2016, προκειμένου ο πρόεδρος του ΔΣΑ να μεταβεί στον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, για να διατυπώσει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, εκπροσώπους των δικαστών, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, καθώς και με εκπροσώπους λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών.
Ακόμη, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ, αναφέρει ότι η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια του 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του. Ενώ είναι γνωστό, συνεχίζει ο ΔΣΑ, ότι ήδη σήμερα οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες – συνεχώς αυξανόμενες – ασφαλιστικές εισφορές.
Τέλος, σχετικά με το ασφαλιστικό ζήτημα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 9.1.2016 και η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.