Ο Ameer Mehtr είναι ένας από τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψε τη χώρα του που σπαράσσεται από εμφύλια διαμάχη, και έπειτα από ένα απίστευτο ταξίδι έφτασε στην Ελλάδα προκειμένου από εκεί να συνεχίσει την πορεία του προς την βόρεια Ευρώπη.
Η ιστορία του είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή: Ο νεαρός πάλεψε με τα κύματα και κατάφερε να φτάσει στις ελληνικές ακτές αφότου κολύμπησε για 7 ώρες. Όπως εξηγεί, δεν διέθετε τα χρήματα που αξίωναν οι δουλέμποροι για τη μεταφορά στην Ευρώπη καθώς η οικογένειά του έχασε τα πάντα, απόρροια της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του.
Έχοντας εμπειρία ως αθλητής στην εθνική ομάδα κολύμβησης στην Δαμασκό, ο Mehtr συνειδητοποίησε ότι ο μόνος τρόπος για να έχει μια νέα αρχή στην Ε.Ε. ήταν να κολυμπήσει τα τέσσερα μίλια, από την Τουρκία στο ελληνικό νησί, τη Σάμο. Ο πρόσφυγας, πέρασε αρκετούς μήνες προετοιμασίας για την επικίνδυνη αυτή διάβαση, κάνοντας καθημερινά προπόνηση με έναν προπονητή στη θάλασσα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, όπου ζούσε αφότου είχε διαφύγει στη Συρία.
Ο νεαρός, ένοιωσε πως ήταν έτοιμος τον Σεπτέμβριο, αφότου προηγουμένων είχε μελετήσει χάρτες του Αιγαίου, ώστε να βρει τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ Τουρκίας και της Σάμου. Τη νύχτα που επιχείρησε την διέλευση, ο Mehtr είπε ότι έπρεπε να τρέξει για πάνω από μια ώρα ώστε να αποφύγει τους τούρκους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην παραλία της πόλης Guzelcamli, ψάχνοντας για λαθρεμπόρους. Όντας ήδη εξουθενωμένος και υπό το φόβο της σύλληψης, ο Σύρος αποφάσισε να αρχίσει το κολύμπι όσο πιο γρήγορα μπορούσε, φορώντας μόνο μαγιό, σκουφάκι, γυαλιά και ένα κλιπ για τη μύτη. Στη μέση του, είχε δεμένα όταν προσωπικά υπάρχοντα μπορούσε να μεταφέρει: ένα τηλέφωνο και αρκετά usb όπου περιείχαν οικογενειακές φωτογραφίες. Επιπλέον, είχε και μια χούφτα από ένα μείγμα που περιείχε τζίντζερ- μόνη πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
«Κάθε λεπτό, πίστευα πως θα πεθάνω», είπε στους Sunday Times, μιλώντας από ένα κέντρο προσφύγων στη Σουηδία όπου πλέον ζει. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο Mehtr κατάφερε και έφτασε στη Σάμο από όπου και η φωτογραφία. «Είμαι ένας από εκείνους που έκαναν παρόμοιο ταξίδι. Υπάρχουν πολλοί που επέλεξαν να κολυμπήσουν», λέει.