Για τον «συνωστισμό» που επικρατεί στα ελληνικά νεκροταφεία, αλλά και στην δυσκολία των Ελλήνων να θάψουν τους δικούς τους ανθρώπους λόγω έλλειψης χρημάτων, αναφέρεται δημοσίευμα του BBC.
«Τα ελληνικά νεκροταφεία είναι υπερπλήρης, που τα πτώματα συνήθως είναι θαμμένα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Οι οικογένειες πρέπει να πληρώσουν την εκταφή – και για τα οστά που φυλάσσονται σε ειδικά οστεοφυλάκια. Αλλά πολλοί, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακόμα και για να κάνουν αυτό…», αναφέρει η δημοσιογράφος στο εκτενές ρεπορτάζ της.
Η Chloe Hadjimatheou, η αρθρογράφος που υπογράφει το κείμενο, μίλησε με μια γυναίκα την οποία συνάντησε σε νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης η οποία στεκόταν και «έκλεγε πάνω από τον τάφο του πατέρα της». Είχε έρθει στο νεκροταφείο προκειμένου να είναι παρούσα στην εκταφή του αγαπημένου της ανθρώπου. Η ταφή του είχε γίνει πριν από επτά χρόνια, αλλά τα παιδιά του δεν είχαν χρήματα για τη συντήρηση του τάφου του.
«Πληρώσαμε για επιπλέον τέσσερα χρόνια, γιατί δεν είχαμε χρήματα για να τον κρατήσουμε περισσότερο», λέει η Κατερίνα. «Είναι ο αγαπημένος μας. Τον θυμόμαστε όπως ήταν ζωντανός και μετά βλέπεις πια μόνο οστά… Είναι σαν δεύτερη κηδεία», σημειώνει.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η εκταφή είναι κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες θα έρθουν αντιμέτωποι- οι περισσότεροι αισθάνονται υποχρεωμένοι να παρίστανται στη διαδικασία, από σεβασμό προς τον νεκρό. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες, κατοικούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ λόγω της αστικής ανάπτυξης τα υπάρχοντα νεκροταφεία δεν μπορούν να επεκταθούν.
Για αυτό το λόγο, οι τάφοι συνήθως «νοικιάζεται» για τουλάχιστον τρία χρόνια, με τα ποσά να ανεβαίνουν για κάθε επιπρόσθετο έτος. Το απαγορευτικό κόστος ενεργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας, οπότε ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.
Ο Πέτρος Μ., ένας από τους νεκροθάφτες του νεκροταφείου, αναφέρει ότι γίνονται περίπου 15 εκταφές την εβδομάδα. Ο ίδιος εξηγεί ότι αρχικά γίνεται χρήση εκσκαφέα και ολοκληρώνεται με τη χρήση φτυαριού. «Είναι τυχεροί, αυτή η σορός έχει αποσυντεθεί πλήρως. Ανησυχούμε μήπως τύχει να δούμε κάτι δυσάρεστο», συμπληρώνει.
Τουλάχιστον το ¼ των σορών όπου γίνεται εκταφή έπειτα από τρία χρόνια, έχει αποσυντεθεί (εξαρτάται αν ο νεκρός έκανε χημειοθεραπεία ή έπαιρνε ισχυρά φάρμακα πριν πεθάνει καθώς αυτά διατηρούν το πτώμα). Το γεγονός της εκταφής δε συμβαίνει σε άλλες χώρες καθώς είναι διαδεδομένη η καύση νεκρών- πάνω από το 75% των Βρετανών και των Δανών επιθυμεί την καύση.
Το 2006 πάντως, ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει τη λειτουργία χώρων αποτέφρωσης, αλλά 10 χρόνια από την ψήφισή του δεν λειτουργεί ούτε ένας μιας και η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλλει σθεναρή αντίσταση. Για το θέμα μίλησε στην δημοσιογράφο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποτέφρωσης: «Η μητέρα μου μου είχε πει ότι δεν ήθελε να την φάνε τα σκουλήκια. Κράτησα μερικές από τις στάχτες της γυναίκας μου σε ένα μικρό κουτί στο ντουλάπι…», σημείωσε.