Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματική τη διάταξη που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4320/2015), με την οποία νομιμοποιούνται όλες οι δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ για σίτιση προσφύγων που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά κονδύλια.
Η διαδικασία που ακολουθείται αφήνει υπόνοιες και περιθώρια για την πραγματοποίηση ατασθαλιών, αφού η δικαιολόγηση των ποσών δεν γίνεται με παραστατικά, αλλά καταστάσεις αλλοδαπών που υπογράφουν ότι έχουν σιτιστεί από τις δημόσιες αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλούνται το έκτακτο των αναγκών για σίτιση και τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών που μπορούν να κρατήσουν και έναν χρόνο με τις ενστάσεις και σημειώνουν ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση, αλλά έχει αξιοποιηθεί μια σύννομη χρηματοδότηση για την άμεση εξυπηρέτηση των προσφύγων.
Σημειώνεται ότι η σίτιση μεταναστών και προσφύγων εφαρμόζεται με βάση του νομοθετικό διάταγμα 116 του 1969 που αφορά τη σίτιση κρατουμένων και το οποίο προβλέπει δαπάνη 5,87 ευρώ ανά άτομο.
Παρά το έκτακτο της κατάστασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η διαδικασία σίτιση προσφύγων και μεταναστών χωρίς διαγωνισμό δεν είναι σύννομη και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου να επιλεγεί μειοδότης καθώς ένα σημαντικό τμήμα των κονδυλίων που θα αξιοποιηθούν αφορούν κοινοτικά χρήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.