Με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου της οζώδους δερματίτιδας, που πλήττει τα βοοειδή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Η νόσος εμφανίστηκε τον Αύγουστο και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνει το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα εντός των ορίων της Περιφέρειας.
Καθώς, όμως, η νόσος που ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς, μεταδίδεται στα ζώα με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με την άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κτηνοτροφική οικονομία στον τομέα της βοοτροφίας.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών της Περιφέρειας και των ιδιωτών κτηνιάτρων για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους.
Προειδοποιεί, εξάλλου, ότι η μη δήλωση νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης, όπως είναι η οζώδης δερματίτιδα, επισύρει πρόστιμο από πέντε έως εξήντα χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη κρούσματος σε βοοειδή, θα δίνεται εντολή για την άμεση θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την νόσο, διευκρινίζεται ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις, διόγκωση λεμφαδένων, πρηξίματα στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στο προγούλι, πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης – εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Στο μεταξύ, με έγγραφό του προς την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης ζητά ενημέρωση για το θέμα. Προηγήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Πεντάλοφο με θέμα τα μέτρα πρόληψης.