Άμεσες λύσεις στη «βόμβα» των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και τείνει να πνίξει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιχειρεί να δώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων.
Οι τέσσερις δράσεις που αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την υπηρεσιακή πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου και όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ότι θα δρομολογηθούν άμεσα, αναμένεται να εξειδικευθούν την Πέμπτη με τη συνέντευξη Τύπου η οποία θα δοθεί για το προσφυγικό.
Στη συνέντευξη θα μιλήσουν οι Νικόλαος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Αντώνης Μακρυδημήτρης, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρήστος Ζώης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Συντονιστής θα είναι ο Ροδόλφος Μορώνης, υφυπουργός στην πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος καταφθάνει στην Κω, ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με εκατοντάδες αφίξεις προσφύγων καθημερινά. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τα κεντρικά της Frontex και από την ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ένα νεύμα του για εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος που πλέον έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις πανευρωπαϊκά και έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αδρανοποίηση τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν
· Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
· Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
· Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
· Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.
250.000 μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας που συνδέονται με τη δημόσια Υγεία τόσο των Ελλήνων όσο και των προσφύγων, επανέλαβε ότι δίνει ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κ. Θάνος Δημόπουλος, σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Η παρουσία τουλάχιστον 250.000 μεταναστών στη νησιωτική –αλλά όχι μόνο- χώρα, με τη Λέσβο, την Κω και τη Λέρο να έχουν μετατραπεί σε νησιά υποδοχής των μεταναστών αλλά και η εκτίμηση ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
«Μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων. Το κράτος και η πολιτική ηγεσία θα συνδράμουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με δράσεις για την ενίσχυση πόρων των νησιών διότι ήδη πλήττεται η οικονομία τους ενώ εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου θα καταβληθούν προσπάθειες ανόρθωσης εικόνας των ελληνικών νησιών» δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.