Έχετε την όρεξη και το ταλέντο να ακολουθήσετε το επιχειρηματικό σας ένστικτό και να ξεκινήσετε μια επαγγελματική πρωτοβουλία. Το κλίμα της εποχής ωστόσο επιβάλλει να το ξανασκεφτείτε και να περιμένετε λίγο καιρό –ή πολλά χρόνια- μέχρι να καταλαγιάσει η κρίση. Σωστά;
Κι όμως, η κρίση απαιτεί… απόκριση. Αν έχετε κλείσει τα επαγγελματικά σας σχέδιά στο πιο… σκοτεινό ντουλάπι του μυαλού σας, ίσως δεν έχετε βρει τις κατάλληλες πηγές πληροφόρησης για τις διαθέσιμες επιλογές σας. Σύμφωνοι, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κρύβουν μεγάλο ρίσκο στις μέρες μας. Οι καλές ιδέες και η αποφασιστική δράση όμως σπάνια αποτελούν λανθασμένο δρόμο. Γι’ αυτό, αν το έχετε πάρει απόφαση, δείτε τους φορείς που θα σας ενημερώσουν, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας «συστήσουν» στα διάφορα προγράμματα και στις επιχορηγήσεις, οι οποίες θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό σας.
StartupGreece
Με σύνθημα «Kickstarting Greece» και όχημα ένα πληρέστατο site, το εγχείρημα που στηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, από την κυβέρνηση και από την Ε.Ε. εγκαινιάστηκε πριν από μόλις ενάμιση μήνα και έβαλε την ενημέρωση για την επιχειρηματικότητα στην νέα εποχή.
Στο StartupGreece.gov.gr μπορείτε να εγγραφείτε ως μέλος –ή να χρησιμοποιήσετε το προφίλ σας στο Linked In για να δικτυωθείτε και να ενημερωθείτε για τα πάντα: Τα ανοιχτά προγράμματα χρηματοδοτήσεων ανά επαγγελματικό τομέα, τους τρόπους δικτύωσης με επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα, τις επιτυχημένες προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει μέσω του κινήματος, τις αποτυχίες για να μάθετε από τα λάθη, αλλά και χρηστικά how to’s που θα σας συμβουλεύσουν βήμα-βήμα για τις διαδικασίες, τους νόμους και τις κινήσεις σας σαν «πρωτάρηδες».
Σημαντικό πλεονέκτημα του site είναι η δημιουργική διαχείριση των social media για να προωθήσει την δικτύωση και την συνεργασία μεταξύ των μελών του και την ανταλλαγή απόψεων και έγκυρων πληροφοριών μέσω του Q&A forum. Ένα δείγμα των χρηστικότατων άρθρων που εντοπίσαμε στο StartupGreece είναι ο οδηγός συγγραφής του επιχειρηματικούς σας σχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιήσετε το πλάνο μιας νέας μικρής επιχείρησης.
Αφού εγγραφείτε και περιηγηθείτε στο site, μπορείτε να επισκεφθείτε αυτή την υποσελίδα για να μπείτε στο «ψητό». Εδώ ανακοινώνονται τα προγράμματα χρηματοδότησης νέων επιχειρηματικών σχεδίων. Μερικά από αυτά, στα οποία η δυνατότητα αιτήσεων είναι ακόμη ανοιχτή είναι τα ακόλουθα:
– Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, μέσα από επιδοτήσεις ύψους έως 150.000 ευρώ και απευθύνεται σε σχέδια εταιριών για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
– Το Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (2007-2013) ενθαρρύνει την οικολογική καινοτομία και επιδοτεί κάθε επιχειρηματικό σχέδιο που σκοπεύει να περιλάβει καινοτόμα αγαθά ή υπηρεσίες υπέρ του περιβάλλοντος με ποσό που μπορεί να φθάσει για κάθε ενδιαφερόμενο μέχρι το 1 εκατομμύριο ευρώ.
– Το ίδιο πλαίσιο ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Συνεργασία 2011», προωθώντας την σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων με ποσά έως και 3 εκατομμύρια ευρώ (μάθετε περισσότερα εδώ).
– Το πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) ενισχύει νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό, χρηματοδοτώντας την χορήγηση δανείων από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank με μειωμένο επιτόκιο και εξοφλήσεις (μάθετε περισσότερα εδώ).
– Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας επιχορηγεί όσες επιχειρήσεις προωθούν ελληνικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας στο εξωτερικό με επιδότηση έως και 125.000 ευρώ (δείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εδώ).
JADE Hellas
Η ελληνική Ομοσπονδία Νεανικών Επιχειρήσεων –ή απλώς Jade Hellas- απευθύνεται στο «μέλλον» της επιχειρηματικότητας, στους νέους δηλαδή που επιθυμούν να βγουν στην «αρένα» της αγοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση και την στήριξη των φοιτητών με επιχειρηματικά σχέδια, ενώ ως μέλος της Ομοσπονδίας, έχετε πρόσβαση σε συνέδρια, ομιλίες, οδηγούς διαδικασιών και management, επισκέψεις σε επιχειρήσεις και φυσικά διαρκή ενημέρωση για τυχόν νέα προγράμματα.
Τα τελευταία μπορείτε να τα εντοπίσετε στην στήλη «Νέα» της ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα το καθεστώς της επιχειρηματικότητας των νέων στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου για άτομα 20-40 ετών. Η συνεργασία της JADE με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και με άλλους φορείς προώθησης των «startups» όπως το Microsoft Business Center αποδεικνύει την επαρκή δικτύωση του φορέα.
Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Οι νέοι της Ελλάδας έχουν άλλο ένα «αποκούμπι» στην ανάγκη τους για πληροφόρηση σχετικά με τα όσα απαιτούνται για να τολμήσουν κάτι νέο. Πρόκειται για τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας που υλοποιούνται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας. «Θέλεις να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Στις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας (ΘΝΕ) μπορείς να έχεις δωρεάν κάθε βοήθεια και υποστήριξη για τη δημιουργία της επιχείρησής σου», αναφέρεται στην σχετική σελίδα. Με αυτό τον τρόπο, η ΓΓΝΓ προσπαθεί να ενσταλάξει το επιχειρηματικό πνεύμα στους νέους, από την σχολική και φοιτητική τους ακόμη ηλικία.
ΕΣΥΝΕ
Τέλος, άλλος ένας σύμμαχός σας στην δημιουργία μιας επιχείρησης είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών. Μέσα από την διοργάνωση της ετήσιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας και την δικτύωση με διεθνείς φορείς και οργανισμούς, η ομοσπονδία επιδιώκει να κάνει πιο εύκολη την ζωή σας και να απενοχοποιήσει τους χαώδεις συνειρμούς που προκαλεί στους Έλληνες η λέξη «επιχειρηματικότητα».
Πηγή: in2life.gr