«Λίγο παραπάνω από τρεις ώρες πτήση από το Παρίσι, η Ελλάδα είναι ο μπλε παράδεισος εκεί όπου ο ήλιος αποτελεί εθνικό πλούτο».
Την ώρα που εμείς αγανακτούμε, οι Γάλλοι μας κάνουν ένα δώρο. Στο καλοκαιρινό τεύχος που κυκλοφορεί στη Γαλλία και στον υπόλοιπο κόσμο από τις 26 Μαΐου και το οποίο έχει αναλάβει η Εμανουέλ Αλτ, στη θέση της Καρίν Ρόιτφελντ, το «χτύπημα» στο μπλε εξώφυλλο τα λέει όλα: «Escale en Grece. Ses iles, ses mythes, ses heros, ses plaisirs».
Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», πρόκειται για ένα διπλό τεύχος, Ιουνίου – Ιουλίου, γεμάτο Ελλάδα, ο τέλειος τουριστικός, ταξιδιωτικός, διαφημιστικός οδηγός, χωρίς ανταλλάγματα. Τη στιγμή που τα αντίστοιχα ελληνικά περιοδικά οργανώνουν υπερπαραγωγές στο εξωτερικό για editorials μόδας, η γαλλική έκδοση της Vogue τροφοδοτεί 202 σελίδες με Ελλάδα.
Ξεφυλλίζοντας κανείς το περιοδικό νιώθει περήφανος σαν Έλληνας σήμερα. Όχι για την αρχαία Ελλάδα, το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και όλα τα κλισέ του παρελθόντος που τόσο μας βολεύουν, αλλά κυρίως την Ελλάδα του 2011, χωρίς την γκρίνια, τη μιζέρια, την αγανάκτηση, την ευκολία της ήττας.
Ποια είναι, λοιπόν, η Ελλάδα που βλέπουν σήμερα οι Γάλλοι, οι ξένοι, η Ελλάδα που κι εμείς οι ίδιοι έχουμε ξεχάσει; Μπλε παράδεισος, νησιά, μύθοι, απολαύσεις, Νότια Πελοπόννησος, νέα γενιά καλλιτεχνών, «Ελλήνων που κάνουν τη χώρα να κινείται». Μια Ιταλίδα, η Ιζαμπέλι Φοντάνα, γίνεται το κορίτσι του εξωφύλλου, η σύγχρονη «Ελληνίδα» θεά.
Η Εμανουέλ Αλτ μιλάει για «τη γοητεία των νησιών της Ελλάδας», «τις πλαζ με τη λευκή άμμο», «τα καλντερίμια με τις καυτές πέτρες», την Ακρόπολη, «την αστική πανίδα σε βρασμό» για να καταλήξει ότι «όλη αυτή η γοητεία ποτέ δεν διαψεύστηκε».
«Σταρ, δημιουργοί μόδας, καλλιτέχνες διαδίδουν την είδηση από στόμα σε στόμα και βιάζονται να ταξιδέψουν εκεί για να χαλαρώσουν», συνεχίζει η αρχισυντάκτρια του περιοδικού. «Η Vogue πήγε πολύ πριν από αυτούς». Για να μας προτείνει «μια βόλτα στους ανοξείδωτους μύθους. Το παρασκήνιο της Dolce Vita του τζετ σετ ή η συνάντηση με εκείνους που αφυπνίζουν τη νύχτα.
Γκαλερίστες, βασιλιάδες της νύχτας, δημιουργοί, και ανάμεσα τους η νεαρή κωμικός, Ariane Labed, η οποία ετοιμάζεται να αφήσει την Αθήνα για το Λονδίνο. «Ξέρω ότι θα επιστρέψω», λέει η ηθοποιός. «Δεν μπορώ να ξεπεράσω ούτε το χάος της πόλης ούτε τη γαλήνη των νησιών. Μπορεί κανείς να απομακρυνθεί από την Ελλάδα, αλλά είναι αδύνατο να την εγκαταλείψεις».