‘Υστερα από τρεις εβδομάδες αναστολής της λειτουργίας της, η Αρχιτεκτονική του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφασίζει να παραμείνει κλειστή για ακόμη μία εβδομάδα, καταγγέλλοντας τη συνέχιση της πολιτικής της υποβάθμισης από το υπουργείο Παιδείας ενώ προειδοποιεί για σοβαρά προβλήματα από Σεπτέμβριο.

«Το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά να απαντήσει επίσημα στις αρχές του Ιδρύματος πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα του ΕΜΠ και ειδικότερα της Σχολής», αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε η νέα γενική συνέλευση.

«Με τη στάση του αυτή ενισχύει το καθεστώς αβεβαιότητας του μέλλοντος και της λειτουργίας της Σχολής και πολύ περισσότερο υποψίες ότι στόχος του είναι και η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Σχολής».

Παράλληλα, καταγγέλλει την ενέργεια ίδρυσης νέας Σχολής Αρχιτεκτόνων στα Ιωάννινα με την προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ «τη στιγμή που οι υφιστάμενες σχολές Αρχιτεκτόνων είναι αποψιλωμένες από εκπαιδευτικό προσωπικό και το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της περιφέρειας απειλούνται με «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα εκκρεμούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διορισμοί 800 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ».

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, ήδη εκπέμπεται το σήμα κινδύνου για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ο πρόεδρος της Σχολής, Σπ. Ραυτόπουλος, επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία» ότι «με την παρούσα τακτική της πολιτείας η λειτουργία της Σχολής τον Σεπτέμβριο προβλέπεται δύσκολη και επισφαλής» και κάνει έκκληση στους σπουδαστές να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των καθηγητών.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή από τις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε ανακοινώσει πως αδυνατεί να εκπληρώσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές της δραστηριότητες εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων (οδηγεί σε 40% μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού), της καθυστέρησης τοποθέτησης ήδη εκλεγμένων καθηγητών, της καθυστέρησης πληρωμής των συμβασιούχων (407) και της μη ανανέωσης του Π.Δ. που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό.