Η δυσκολία του κάθε διαγωνίσματος, ο φόβος μπροστά στην πιθανή αποτυχία και η αγωνία για τα αποτελέσματα κάνουν τις εξετάσεις να φαντάζουν ολόκληρη περιπέτεια. Το άγχος κυριαρχεί. Αναλάβετε υποστηρικτικό ρόλο και βοηθήσετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας.
Δώστε τους θάρρος και όχι πίεση.
Τονίστε τα θετικά τους χαρακτηριστικά και βοηθήστε να πιστέψουν στις δυνατότητές τους.
Ενισχύστε την προσπάθειά τους χωρίς να τους κάνετε κριτική.
Εστιάστε περισσότερο στην προσπάθεια που καταβάλλουν και όχι τόσο στο αποτέλεσμα.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να στηριχθούν στο διάβασμα όλης της χρονιάς και να μην προσπαθούν να καλύψουν τα κενά την τελευταία στιγμή.
Αφήστε να εκφράσουν το στρες και τους φόβους τους και γίνεται καλός ακροατής ακούγοντας τα.
Στηρίξτε τις επιλογές των παιδιών σας ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε μαζί τους. Σεβαστείτε τις δικές τους επιθυμίες και μην τα φορτώνετε με τις δικές σας προσδοκίες.
Καθησυχάστε τα.
Τα παιδιά είναι αγχωμένα, ιδιαίτερα φέτος που υπάρχουν αλλαγές στο σύστημα. Ο ρόλος σας πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του να συγκρατήσετε τον πανικό των παιδιών και να τα καθησυχάσετε.
Να είστε αισιόδοξοι.
Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να μπλοκάρετε τα παιδιά και να μεταφέρετε την απαισιοδοξία σας με σχόλια του τύπου «σε όποια σχολή και αν εισαχθείς η ανεργία σε περιμένει». Και τούτο γιατί έτσι και αλλιώς δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση στο μέλλον.
Συμβουλέψτε τα να ξεκουράζονται ώστε να μην πηγαίνουν εξαντλημένα στις εξετάσεις. Να αποφεύγουν να ξενυχτάνε πριν από αυτές, να μην αφήνουν την επανάληψη για την τελευταία στιγμή, να κάνουν ευχάριστα διαλείμματα και ασκήσεις χαλάρωσης για 15 λεπτά.
Δημιουργήστε ένα κατάλληλο περιβάλλον για μελέτη και προσφέρετέ τους ένα διαιτολόγιο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Πηγή: omorfamistika.gr