Η ηχορύπανση αποτελεί τη δεύτερη σοβαρότερη ρύπανση μετά την ατμοσφαιρική. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τον θόρυβο ως πρόβλημα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμα και στην πράσινη ανάπτυξη, το ζήτημα του θορύβου δεν περιλαμβάνεται. Αυτά προέκυψαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Έρευνας και Ακουστικής και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστική με τίτλο «Θόρυβος: ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις».
Το ανθρώπινο αυτί δέχεται την ένταση του ήχου μέχρι τα 140db (ντεσιμπέλ), που είναι και το όριο πόνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει από το 1999 ως ανώτατο όριο θορύβου τα 55db, ενώ το κατώφλι για την αύξηση του κινδύνου είναι τα 60db. Σημαντικό ρόλο παίζει αν ο ήχος είναι κρουστικός, επαναλαμβανόμενος, στιγμιαίος ή με αυξομειώσεις. Ενδεικτικά μια μέτρηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι στη λεωφόρο Κηφισίας ο θόρυβος κυμαίνεται από τα 65db ως 84db. Μια ηλεκτρική σκούπα έχει ήχο 70-80db και το σεσουάρ 90db.
Οι επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία είναι ύπουλες και συχνά υποτιμώνται. Μπορεί να επιδεινώσουν τις ψυχικές ασθένειες, τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριακή πίεση, τα αγγειακά νοσήματα, να αυξήσουν την κορτιζόλη και τη χοληστερίνη, ακόμα και να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.