Την ημέρα της 20ης Μαΐου 1940 ο ουρανός στο Άουσβιτς ήταν «καθαρός». Τίποτα δεν προμήνυε την επερχόμενη «θύελλα»: ήταν η ημερομηνία που το στρατόπεδο συγκέντρωσης θα άνοιγε για πρώτη φορά τις πόρτες του σε κρατούμενους.

Η ημερομηνία αυτή «πρωταγωνιστεί» σε εικαστική εγκατάσταση του βέλγου φωτογράφου Κριστιάν Καρέζ. Μια αεροφωτογραφία του Άουσβιτς τραβηγμένη από τη RAF συμπληρώνεται από λογισμικό, με τη βοήθεια του οποίου υπολογίζεται η εικόνα του ουρανού από την ημέρα που έφτασαν οι πρώτοι κρατούμενοι στο Άουσβιτς και μετά. Στόχος να αισθανθούν οι θεατές τι σκέφτονταν οι φυλακισμένοι του Άουσβιτς βλέποντας τα αστέρια. Η εγκατάσταση αποτελεί κεντρικό έργο στην ατομική έκθεση του Καρέζ με θέμα «Mishmash ou la confusion- Το μπέρδεμα», που εγκαινιάζεται αύριο στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση είναι ένα είδος χρονικού του 20ου αιώνα, από τη δεκαετία του 1920 ως σήμερα. Σε αυτήν παρουσιάζονται 35 πραγματικές και σκηνοθετημένες εικόνες, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι» ανάμεσα στην ιστορία και την ατομική μνήμη. Το Άουσβιτς, μια ομάδα αγωνιστών της Αντίστασης και μια αγχόνη, αλλά και ο κήπος της μητέρας του και ένα παιχνίδι τένις προκαλούν μια μείξη της πραγματικότητας με την κατασκευή εικόνων, όπως συμβαίνει και σε κάθε μνήμη.

«Τα τελευταία 25 χρόνια δουλεύω επάνω στο διφορούμενο, την αντίθεση ανάμεσα στο αληθινό και το ψεύτικο. Με ενδιαφέρει η σύγχρονη Ιστορία, μέσα στην οποία εμπλέκω μικρές οικογενειακές ιστορίες και βιώματα που σχετίζονται με την Ιστορία», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Κριστιάν Καρέζ.

Ο Κριστιάν Καρέζ γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1938. Σπούδασε στην Ecole nationale superieure des Arts Visuels de La Cambre των Βρυξελλών, όπου και δίδαξε φωτογραφία το διάστημα 1981-2002. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με θέματα κυρίως κοινωνικά. Η συγκεκριμένη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε, θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου.