Ολόκληρο το Μουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων του Κώστα Κοτσανά μεταφέρεται από το Κατάκολο στην Αυστραλία για τρεις μήνες.
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τα 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα θα πραγματοποιηθούν στις 28 Μαρτίου.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Μουσείου και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αυστραλίας και θα στεγασθεί στο κτήριο του Ελληνικού Μουσείου, που είναι ένα από τα ιστορικότερα κτήρια του κέντρου της Μελβούρνης. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι τρεις μήνες και θα λήξει στις 26 Ιουνίου.
Το ελληνικό μουσείο έχει ήδη κατασκευάσει ισάριθμες ειδικές προθήκες, σύμφωνα με τις οδηγίες του εκθέτη, που θα φιλοξενούν με τέτοιο τρόπο τα μουσικά όργανα ώστε οι επισκέπτες να βλέπουν κάθε όργανο από όλες τις πλευρές του αλλά και να ακούν ταυτόχρονα το ξεχωριστό ήχο που παράγει το καθένα. Παράλληλα η έκθεση θα πλαισιώνεται με την κατάλληλη σκηνογραφία που θα τεκμηριώνει την έκθεση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης αναμένεται να επισκεφθεί την έκθεση ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αυστραλών, που θα γνωρίσουν έτσι μια άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Επίσης σημαντικός αναμένεται να είναι και ο αριθμός των ομογενών μας που θα επισκεφθούν την έκθεση και θα νοιώσουν υπερήφανοι για τον πολιτισμό των προγόνων μας.
Η τρίμηνη έκθεση των μουσικών οργάνων στην Αυστραλία αποτελεί την αρχή μιας σειράς εκθέσεων του Μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας του Κατακόλου σε διάφορες χώρες, μετά από το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Η αποδοχή των προτάσεων αυτών έχει σκοπό αφενός την ανάδειξη του Μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στο Κατάκολο ως ενός διεθνούς πόλου ανάδειξης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και αφετέρου την επίλυση του προβλήματος της ταυτόχρονης έκθεσης όλων των συλλογών του εκθέτη στα δύο μουσεία του Κατακόλου, λόγω έλλειψης χώρου και μέχρι την εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου που θα ενοποιήσει όλα τα εκθέματα.
Το Mουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων στο Κατάκολο για το προσεχές τρίμηνο θα στεγάζει τα αστρονομικά όργανα και για πρώτη φορά τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων, παραμένοντας ανοικτό για μαθητές και ενήλικες.
Πηγή: iliatora