Ύστερα από τιμοληψίες που Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των σαρακοστιανών παρουσιάζουν φέτος σημαντικές αυξομειώσεις, σε σχέση με πέρσι, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως του σημείου πώλησης.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πρέπει πάντα να κάνουν έρευνα αγοράς, πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι και να έχουν κατά νου ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.
Αναλυτικότερα, στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές για τα καλαμάρια, που ξεκινούν από 10 και φτάνουν μέχρι τα 22 ευρώ το κιλό.
Προς 14 με 16 ευρώ πωλείται το χταπόδι, ενώ σημαντικά «τσιμπημένες», σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%, είναι οι τιμές της σουπιάς (10-15 ευρώ φέτος, από 8-14 πέρσι).
Με περσινές τιμές (5-6 ευρώ/μισό κιλό) θα προμηθευτούν φέτος τα συσκευασμένα μύδια οι καταναλωτές, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στις μεγάλες γαρίδες (17-38 ευρώ/κιλό φέτος από 14-35 πέρσι).
Αντίθετα, εάν οι καταναλωτές επιλέξουν μικρές γαρίδες, το όφελος για το πορτοφόλι τους θα είναι σημαντικό, χωρίς μεγάλες… απώλειες γεύσης (οι μικρές γαρίδες πωλούνται φέτος φθηνότερα κατά 16,6%-30% σε σχέση με πέρσι, στα 7-15 ευρώ/κιλό).
Οι υπόλοιπες τιμές των σαρακοστιανών έχουν, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, ως εξής:
– Καραβίδες: 20-30 ευρώ/κιλό
– Κυδώνια: 14-15 ευρώ/κιλό
– Ταραμάς (κιλό): 3,25-5,55 ευρώ
– Μελιτζανοσαλάτα (ευρώ/κιλό): 3,50-4,96
– Ελιές Καλαμών(ευρώ/κιλό): 5,60-8
– Τουρσί Διάφορα (ευρώ/κιλό): 1,90-2,90
– Χαλβάς (ευρώ/κιλό): 4,40-9,64.